A tökéletes hamburgerem

118040481_224629772231214_651875137450047994_n.jpgA hamburger egy igazi, úgynevezett komfort fúd! Nekem abszolút kedvencem, és képes lennék minden nap megenni egyet. Sokáig csak a mirelit húspogácsát és a mekis hambucit ismertük, azonban pár évvel ezelőtt betört a piacra a kézműves hamburgerek új nemzedéke! Ha lehet valamiért hálát adni, akkor ezért mindenképp! Azóta a legváltozatosabb helyeken lehet velük találkozni, és kifogyhatatlan alapanyagokból - vegán, halas, csirkés, fittness! Ekkor alakult ki bennem is ez a mélyen gyökerező kötődés irányukba!

Az otthoni elkészítésétől azonban sokan tartanak, pedig ez sem bonyolultabb, mint a többi étel - odafigyelést és jó alapanyagokat igényel.

 

Hozzávalók:

500g darált hús (tetszőleges fajta, mi ebben az esetben marhát használtunk, de pulykából vagy sertésből is rendszeresen dolgozom)
3 ek majonéz
Chili
1 db padlizsán
Sajt
Hamburgernek való buci zsömle (túl egyszerűnek hangzik tudom, de az Auchanban lehet kapni tökéletes, nagy, fényes hamburgernek való bucikat, csak egyszer próbálják ki és érteni fogják!)

Elkészítés:

Karikázzuk fel a padlizsánt, majd egy serpenyőben kis sóval és borssal süssük meg mindkét felét. 118009382_643325739633433_8287114260775251026_n.jpg

A húst választhatunk, hogy milyen formában ízesítsük. Keverjük bele a sót és borsot, vagy miután megformáztuk a pogácsát hintsük meg vele. Mi ez előbbit választottuk. A pogácsákat hidegen formáztuk és serpenyőbe raktuk őket. Mi egyesével sütöttük meg, mert így tudtunk kellő figyelmet fordítani rájuk - mikor a serpenyőbe kerül érdemes a közepébe egy kis mélyedést nyomkodni újjal. Mikor az egyik oldala már szépen megpirult megfordíthatjuk, és ekkor egy szelet sajtot lehet fektetni a tetejére. Hogy jobban ráolvadjon érdemes egy fedővel lefedni. Ne feledjük, ha marha hússal dolgozunk, mint most mi is akkor, nem szükséges teljesen átsütni, sőt az a legjobb ha a közepe rózsaszín marad. Ez nyilván mindenkinek ízlés dolga, mint a steak-eknél. Ha bizonytalan eredetű a hús, akkor nem javasolt,de mindenképpen hagyjuk elég ideig a serpenyőben, hogy átforrósodjon a közepe is. Azonban ha pulyka, vagy sertés húst használunk, akkor érdemes meggyőződni az egyik pogácsa félbetörésével, hogy teljesen átsültek-e, mert ezektől betegek lehetünk!

Miközben a húspogácsák sülnek melléjük lehet rakni a félbevágott zsömléket is, így finoman meg lehet őket pirítani, amitől még finomabb lesz a végeredmény.

Amíg mindez készül egy kis tálkában keverjük össze a majonézt a kicsontozott, apróra vágott chilivel. Elegendő csupán a magházat és a magokat kidobni, az erek finom pikáns ízt adnak majd a hambinak. 

Ha mindennel kész vagyunk akkor kenjünk egy kanálka szószt az alsó zsömlére, erre mehet pár karika padlizsán, ha esetleg van otthon akkor egy karika paradicsom, majd a sajtos húspogácsa és végül a teteje.

Jó étvágyat a tökéletes, otthoni hamburger élményhez! Amennyiben van grillünk, ott a padlizsán és a hús is finom füstös kérget kap, amitől még finomabb lesz majd!

Címkék: Nemzetközi