Lazac - cékla kéregben

A nagy kék-sárga lakberendező áruháznak köszönhetően a skandináv ízvilág is megjelent az emberek köztudatában, ám ennek megfelelő konyhát és éttermet találni már bonyolultabb. Sok étterem étlapján szerepelnek annak mondható fogások, és természetesen megbújva vannak skandináv tematikájú éttermek is, de valljuk be, hogy nem jellemző. Az ízvilágot azonban mindenki ismeri és fejből tudná sorolni mégis! 

118662426_1583346558509762_7226998669522180527_n.jpgOtthon elkészíteni pofon egyszerű őket. Én most egy céklás kéregben pácolódott lazacot hoztam nektek, igazi (nem mirelit) házi sült krumplival!

Hozzávalók:

160g lazacfilé 
1 db cékla
1 ek barna cukor
2 tk kapor
Citromlé
Só, bors
6-8 db Burgonya

Elkészítés:

Lereszeljük a céklát nyersen, majd hozzáadjuk a cukrot, kaprot és ízlés szerint a citromlevet. Nekünk tetsző méretre vágjuk a lazacot - nagyon fontos, hogy ne felejtsük el ezen a ponton sózni-borsozni - és szépen borítsuk be alul-felül a céklás keverékkel. Mehet a hűtőbe legalább fél órát, de minél többet pihenni.

Meghámozzuk a krumplit, kedvenc formánkra daraboljuk és vagy bő olajban megsütjük, vagy forrólevegős fritőzbe dobjuk - ez a verzió sokkal egészségesebb, mert nem szívja meg magát olajjal sütés közben. Ha kész még forrón megsózzuk.

Ha már eleget pácolódott a lazac kivesszük és kis olíva olajon mindkét oldalát a kéreggel együtt megsütjük/pároljuk. Én rátettem a fedőt, hogy kellemesen párolódjon a hal, pár perc alatt el is készül a mennyei fogás.

Szuper egyszerű, gyors és még egészséges is!

Jó étvágyat!

Címkék: Nemzetközi, Fitt