Lekváros táska

119881575_362650051446339_1788199257797144142_n.jpgA mai világban egy hájas tészta kiejtése is rettenettel tölti el az embereket. Érkezik is a kérdés, hogy mitől hájas, csak nem háj van benne?! De... Az. És isteni. Ennek a szelídebb változata a zsírral készült élesztős tészta. Lehet, hogy nem elég reform és egészséges, de az egyik legeslegfinomabb tészta készül el belőle - legyen az édes vagy sós! Ezúttal egy sűrű gyümölcsös szósszal töltöttem meg a mennyei kis táskákat!

Hozzávalók:

600g liszt
250g zsír
20g élesztő (nem instant élesztőt használtam, hanem hagyományost)
3 dl tejföl
1 ek cukor
Tetszőleges töltelék: lekvár, gyümölcs...

Elkészítés:

A tésztához egyszerűen csak összekeverjük a hozzávalókat. Az élesztőt ebben az esetben nem kell előre felfuttatni, csak a többi hozzávalóval együtt összegyúrni. Én ajánlom, hogy inkább kézzel tegyük ezt meg, mint géppel, mert így jobban érezzük a tészta minőségét és a zsíros tésztának egyébként is elképesztő kellemes állaga lesz gyúrás közben. 

Lefedve félrerakjuk kelni. Ideális esetben előző este készítjük el és éjszakára a hűtőben hagyjuk pihenni, majd másnap délelőtt felhasználjuk. Én azonban ritkán tudom már előtte nap, hogy másnap sütős kedvembe leszek, így az előszoba hűvösében szoktam pár órát pihenni hagyni a tésztát. Így is működik! 

Mikor kellő ideig kelt és min. a duplájára nőtt akkor egyszerűen csak felosztjuk kis adagokra, jól belisztezett munkalapon kinyújtjuk és ahogy sikerül, kézügyességtől függően megtöltjük és lezárjuk, hogy ne szivárogjon ki. A gyakorlottak kifliket hajthatnak, én csak calzone táskákat tudok... 

Itt egy fontos mozzanat következik, mielőtt betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe: le kell kenni őket tojással! Ez az a mozzanat, amit én a nagy igyekezetben általában elfelejtek. Természetesen a sütemény a nélkül is megsül, de sápadt lesz és kevésbé gusztusos! (Képek között látszik majd a különbség, ugyanis csak a második adagot sikerült lekennem ezúttal is). Az, hogy esetleg a töltelék kimászik belőle nem kell magunkra venni, a legügyesebb és gyakorlottabb sütimesterekkel is rendszeresen előfordul!

Jó étvágyat!

Címkék: süti