Flódni

mákkal, almával, dióval és szilva lekvárral

262532486_601327144468742_4079408188204459197_n.jpgA flódni a zsidó konyha egyik legtökéletesebb desszertje! Az ünnepi időszak tradicionális süteménye 4 rétegből áll, ami hagyományosan a mák, az alma, a dió és a lekvár, valamint egyik fő összetevője nem más, mint a száraz fehérbor! Bizony!

 

 

 

Hozzávalók:

 

Tészta:                                                                    Diós töltelék:

× 500 g liszt                                                             × 130 ml száraz fehérbor

× 1 tk sütőpor                                                          × 150 g cukor

× 80 g porcukor                                                       × 200 g darált dió

× 1 csomag vaníliás cukor                                      × 40 g mazsola

× csipet só                                                               × 40 g étcsokoládé

× 1 citrom                                                                 (× 1 tojás)

× 1 narancs

× 1 csomag instant élesztő (10g)                             Mákos töltelék:

× 200 g vaj                                                                × 180 ml száraz fehérbor

× 3 tojás                                                                    × 50 g cukor

× 50 ml száraz fehérbor                                            × 150 g barack lekvár

+ 1 tojás a kenéshez                                                 × 40 g mazsola

× 200 g darált mák                                                    (× 1 tojás)

 

Almás töltelék:                                                           

× 800 g tisztított alma                                                

× 1 citrom leve                                                          Lekváros töltelék:

× 100 ml víz                                                              × 1 üveg szilvalekvár (kb. 180 g)

× 5 ek méz

×  2.5 tk őrölt fahéj

× 1/2 tk őrölt szegfűszeg

× 2.5 ek zsemlemorzsa

(× 1 tojás)

A tészta elkészítésével kezdjük: én még nem láttam ilyen szokatlan tészta receptet, azonban nagyon finom lett és könnyen lehetett vele dolgozni! A vajat mikróba tesszük, felolvasztjuk folyékonyra, majd bent hagyjuk felhasználásig, hogy picit visszahűljön. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd belereszeljük a citrom és a narancs héját. Külön tálban elkeverjük a bort, a tojásokkal és a citrom levével, majd a száraz keverékhez adjuk. Én ezen a ponton tettem a gépi keverőbe. Ezután a felolvasztott vajat is hozzáadjuk és bedagasztjuk. Itt jön a furcsa része: hiába van benne a sütőpor mellett az élesztő is, nem kell félretenni megkelni, hanem mint egy omlós tésztát kiadagoljuk, fóliába tekerjük és a hűtőben pihentetjük felhasználásig. 5 egyenlő részre osztottam a tésztát, mert 5 lapot kell majd belőle nyújtani ( nekem a teljes súlya 1036 g lett, így nagyjából 207 g-os kis csomagokat csináltam belőle ). A sütemény összerakásáig a hűtőben pihen a tészta.

A diós töltelékhez a vizet felfőztem a cukorral, és a borral, majd hozzáadtam a diót, végül a csokit és a mazsolát. Nagyon sűrű és ragacsos krém lett belőle, ami könnyen leég, így figyeljünk rá oda. Félretettem hűlni.

A mákos töltelékhez szintén feltettem a vizet a cukorral, a mazsolával, a lekvárral és a borral forralni, majd hozzáadtam a mákot. Egy nagyon száraz hatású töltelék lett belőle, ne lepődjünk meg. Félretettem hűlni

Az almás töltelék a legidőigényesebb, mivel itt meg kell hámozni és ki kell csumázni az alma héját és magházát, valamint apróra kell vágni, mint egy kompóthoz. Miközben szeleteltem egyből a citromleves vízbe tettem őket, hogy ne barnuljanak meg - nekem 8 alma kellett hozzá! Mikor kész vagyunk ezzel akkor leszűrjük az almáról a levet és egy lábosba öntjük, majd hozzátesszük a többi alkotórészt és felfőzzük. Figyeljünk rá, mert a méz hajlamos vagy leégni, vagy felhabzani és kifutni! Ezután hozzáadjuk az almákat és egy félkemény kompótot készítünk, majd a zsemlemorzsa is belekerül, ha levettük a tűzről. Ezt is félretesszük hűlni.

Most jöhet a tészta összeállítása. Én egy 22x32-es tepsit használtam, de fontos, hogy magas pereme legyen, mert egy süti szörnyet készítünk! Én kivajaztam és kibéleltem sütőpapírral. Fontos lépés, hogy minden töltelékhez ekkor keverjük hozzá az 1-1 tojást, amit a recept ír - közvetlenül a betöltés előtt! Egyszerre csak 1 csomag tésztát vettem elő a hűtőből, amivel éppen dolgoztam. Ezt lisztezett munkalapon kinyújtottam, majd méretre vágtam - ami sokkal könnyebb, még a deszkán, mint a tepsiben! Erre került a legszárazabb mákos töltelék, hogy az esetleges szivárgást felfogja. Újabb tészta téglalap, majd az almás töltelék, ami a legnedvesebb, így én próbáltam visszatartani a sok nedvet, amennyire lehetett, persze egy kicsi kell, hogy ne legyen fojtós a sütemény. Újabb tészta lap, majd a diós töltelék. Majd mégegy tészta lap és felső szintként elkenjük rajta a lekvárt - ehhez nem kell semmit sem hozzákeverni. Végül az utolsó tészta lappal befedjük a süteményt. Ekkor kenjük meg a tetejét tojással!

Itt következik a pihentetés. Miután megszáradt a tojás egy pálcikával szurkáljuk meg a sütit egészen az aljáig, majd 1 egész órát hagyjuk hideg helyen. 

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, majd süssük a süteményt először 20 percig fedetlenül, majd 1 órát alufóliával lefedve, majd újra fedetlenül a végén ismét 20 percet. Így lesz szép márványos a teteje.

Sajnos legalább 2 óra kell mire lehűl ez a csoda és összeáll a dermedés során a sütemény, de legjobb, ha egy egész éjszakát pihen!

Nagyon sok munka van vele, de igazi ünnepi finomság válik belőle, és az egész család büszke lehet majd rátok, hogy ilyen csodálatos és nehéz süteményt csináltatok! Pedig cseppet sem nehéz, csupán időigényes ;) 

Címkék: ünnep, süti