Szabolcsi töltött káposzta

263943228_3013940285537449_4604811849564308808_n.jpgMi nem az édes, szabolcsi, hanem a savanyú káposztás verziót ismerjük, így most nagyon kíváncsi voltam, hogy ez a változat milyen lesz. Azt kell mondjam, hogy mindkét variáció isteni. Szenteste a savanyú káposztából készíti el édesanyám a töltött káposztát, azonban én most tartottam egy főpróbát és ezzel az új recepttel dolgoztam, ami ízeiben legalább annyira finom, mint a nálunk megszokott.

 

 

Ehhez most nem adok meg pontos hozzávalókat, mivel én is itt-ott változtattam a kapott recepten, és érzésre csináltam sok mindent.

A káposzta ez esetben a nyers fehér káposzta, amit elviekben egészben kellene megfőzni, de én csaltam és levettem a leveleit, amit ezután főztem ki. Mivel nem egy hatalmas karácsonyi kondért, hanem egy kis ízelítőt akartam csinálni, így ezt a módszert jobban kedvelem. Leszedtem a szép nagy leveleket és forró sós-ecetes vízben picit előfőztem őket - ha nem akarjuk órákat főzni a káposztát majd, akkor érdemes nem csak leforrázni, hanem egy ici-picit elő is főzni a leveleket. Félretettem hűlni.

A töltelékhez darált sertés húst kevertem össze sóval, borssal, egy teáskanál erőspistával. 2 fej hagymát és 3 gerezd fokhagymát egy kis serpenyőben külön megsütöttem, majd mikor levettem a tűzről piros fűszerpaprikát kevertem hozzá, majd ezt is a húshoz adtam. Végül egy adag szalonnát is lepirítottam így külön és azt is összekevertem vele. Ezután már csak a rizzsel kell foglalkozni. A recept szerint nem szükséges előfőzni, de itt ismét sok időt spórolunk magunknak, ha egyet rottyantunk egy kis vízzel alatta. Összekeverjük az egészet és kész is a töltelékünk.

Ezután beletöltjük a levelekbe. Figyeljünk oda, hogy bármennyire is csábító az óriási leveleket jó alaposan megtölteni ne tegyük, mert nagyon sok idő, mire átfőnek és félő, hogy azután is még ropogós marad a rizs benne - főleg, ha nem főztük elő! Én ugyan nagy gombócokat csináltam, de mikor már azt hittem készek, nekem is vissza kellett még tenni főzni, mert a rizs benne még ropogós maradt először - ekkor jöttem rá, hogy bizony fontos dolog az előfőzés, főleg ha már éhes az ember és enne! Utána már szerencsére jó lett, de senkinek nem kívánom azt a várakozást :D 

Hagyjunk meg pár levelet az edény aljára, amit ezzel béleljünk ki. Ezzel "ágyazunk" meg a tölteléknek, hogy ne égjen oda a hosszú főzés alatt. Én egy kis rúd kolbásszal is megágyaztam, ami plusz ízt ad az ételnek - ha nagyon zsíros, akkor süssük azt is ki kicsit előtte, így nem fogja elrontani a sok kioldott zsiradék a mártásunkat. Erre az alapra helyezzük rá a töltelékeket.

Ekkor már csak egy dolgunk van a mártást összekeverni. Ehhez csupán a sűrített paradicsomlevet kell összekeverni zöldség alaplével - kóstoljuk és ha kell akkor sózzunk! Majd leöntjük vele a töltött káposztát, amíg ellepi. 

Innentől csak türelemmel kell várni, hogy elkészüljön kis lángon forralva. Mennyiségtől, edénytől és hőfoktól függ, de a minimum 1 óra mire átfő, de a gyakoribb az egész délutános rotyogás!

Pirítóst és hideg tejfölt ettünk hozzá. Jó étvágyat ehhez a hamisítatlan karácsonyi menühöz!

Címkék: ünnep, Magyaros