Zamat Mérő

Világit Magyarul!

A tökéletes hamburgerem

118040481_224629772231214_651875137450047994_n.jpgA hamburger egy igazi, úgynevezett komfort fúd! Nekem abszolút kedvencem, és képes lennék minden nap megenni egyet. Sokáig csak a mirelit húspogácsát és a mekis hambucit ismertük, azonban pár évvel ezelőtt betört a piacra a kézműves hamburgerek új nemzedéke! Ha lehet valamiért hálát adni, akkor ezért mindenképp! Azóta a legváltozatosabb helyeken lehet velük találkozni, és kifogyhatatlan alapanyagokból - vegán, halas, csirkés, fittness! Ekkor alakult ki bennem is ez a mélyen gyökerező kötődés irányukba!

Az otthoni elkészítésétől azonban sokan tartanak, pedig ez sem bonyolultabb, mint a többi étel - odafigyelést és jó alapanyagokat igényel.

 

Hozzávalók:

500g darált hús (tetszőleges fajta, mi ebben az esetben marhát használtunk, de pulykából vagy sertésből is rendszeresen dolgozom)
3 ek majonéz
Chili
1 db padlizsán
Sajt
Hamburgernek való buci zsömle (túl egyszerűnek hangzik tudom, de az Auchanban lehet kapni tökéletes, nagy, fényes hamburgernek való bucikat, csak egyszer próbálják ki és érteni fogják!)

Elkészítés:

Karikázzuk fel a padlizsánt, majd egy serpenyőben kis sóval és borssal süssük meg mindkét felét. 118009382_643325739633433_8287114260775251026_n.jpg

A húst választhatunk, hogy milyen formában ízesítsük. Keverjük bele a sót és borsot, vagy miután megformáztuk a pogácsát hintsük meg vele. Mi ez előbbit választottuk. A pogácsákat hidegen formáztuk és serpenyőbe raktuk őket. Mi egyesével sütöttük meg, mert így tudtunk kellő figyelmet fordítani rájuk - mikor a serpenyőbe kerül érdemes a közepébe egy kis mélyedést nyomkodni újjal. Mikor az egyik oldala már szépen megpirult megfordíthatjuk, és ekkor egy szelet sajtot lehet fektetni a tetejére. Hogy jobban ráolvadjon érdemes egy fedővel lefedni. Ne feledjük, ha marha hússal dolgozunk, mint most mi is akkor, nem szükséges teljesen átsütni, sőt az a legjobb ha a közepe rózsaszín marad. Ez nyilván mindenkinek ízlés dolga, mint a steak-eknél. Ha bizonytalan eredetű a hús, akkor nem javasolt,de mindenképpen hagyjuk elég ideig a serpenyőben, hogy átforrósodjon a közepe is. Azonban ha pulyka, vagy sertés húst használunk, akkor érdemes meggyőződni az egyik pogácsa félbetörésével, hogy teljesen átsültek-e, mert ezektől betegek lehetünk!

Miközben a húspogácsák sülnek melléjük lehet rakni a félbevágott zsömléket is, így finoman meg lehet őket pirítani, amitől még finomabb lesz a végeredmény.

Amíg mindez készül egy kis tálkában keverjük össze a majonézt a kicsontozott, apróra vágott chilivel. Elegendő csupán a magházat és a magokat kidobni, az erek finom pikáns ízt adnak majd a hambinak. 

Ha mindennel kész vagyunk akkor kenjünk egy kanálka szószt az alsó zsömlére, erre mehet pár karika padlizsán, ha esetleg van otthon akkor egy karika paradicsom, majd a sajtos húspogácsa és végül a teteje.

Jó étvágyat a tökéletes, otthoni hamburger élményhez! Amennyiben van grillünk, ott a padlizsán és a hús is finom füstös kérget kap, amitől még finomabb lesz majd!

A bejegyzés trackback címe:

https://zamatmero.blog.hu/api/trackback/id/tr8816166496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2020.08.18. 09:22:58

Na, ez végre egy nem túlcsicsázott recept, jó.

Bár megjegyzem, a hamburger pont ugyanaz a műfaj, mint a pörkölt - mindenkinek az az igazi, amit ő maga készített el :)

Egyébként megjegyezném, hogy a félig nyers/sületlen kaják piedesztálra emelésével (a tévés főzőrealityk is nagyon jeleskednek ebben, gourmet ínyencségnek beálltva őket) a szakácsok/influenszerek egyszerűen csak átvágták a gordiuszi csomót, és manapság egy sületlen kaja konyhtechnikai bravúr, nem pedig égés a szakácsnak.

Egy húst normálisan megsütni (nem szénné égetni, nem cipőtalppá szárítani), hogy szaftos, omlós legyen, na az jóval melósabb, és több tapasztalatot-ügyességet igényel, mint egy félig nyers szart kirakni a vendég elé (és büszkén villogni, hogy "milyen fasza kérget sütöttem rá").

wrstjnethn 2020.08.18. 09:51:26

@Void Bunkoid: Arról nem is beszélve, hogy a félig nyers állapot kifejezetten nem javasolt darálthús esetén. Szelet húsnál az a koncepció, hogy csak a külseje lehet fertőzött, így elég azt megsütni. Darálthús esetén az egész össze van trancsírozva és forgatva, tehát az egészet fertőtleníteni kell a sütéssel, főleg gyerekek esetén! Tatár beefsteaknél is kritikus, hogyan és mikor lesz a húsból darált.

nincs1agy 2020.08.18. 10:15:08

@Void Bunkoid: Az angolszász világban mindig is szerették véresen enni a húsokat. Nekünk ez persze furcsa..

nincs1agy 2020.08.18. 10:17:39

Gondolom a darált húst hideg állapotban kell formázni, hogy ne essen szét sütés közben.

Emmett Brown 2020.08.18. 10:24:41

@Void Bunkoid: a szaftos-omlós, nem cipőtalp az bizony a medium :)

@nincs1agy: mellesleg az nem vér, de így is furcsa, hogy a véreshurka meg pörög ezerrel.

nincs1agy 2020.08.18. 10:32:54

@Emmett Brown: Nemcsak az, hanem pl a sült vér a la nature..Régen disznóvágásoknál felfogták a nyaki sebből kifolyó vért, és megsütötték. De pl . a középkori Magyarországon az ebédet lezáró "fekete leves" is sült vér volt. Ezért használták később ezt a kifejezést a törökök kávéjára..

Tomás Németh 2020.08.18. 10:43:18

@nincs1agy: a steak-et igen mivel normális esetben a marha hús belsejében nincsenek kórokozók. De mint "wrstjnethn" is írta a darált hússal más a helyzet, mert a hús külső felületén lehetnek kórokozók amelyek a darálás során összekeverednek a hússal és ha ez a massza nem sül át megfelelően az akár súlyos ételmérgezést is okozhat.

Ezért elég veszélyes, amikor a blog írója arra buzdítja az olvasóit, hogy "bízzanak" benne, és nyugodtan egyék meg a nem jól átsült darált húst, mert úgy az igazi, dacára annak, hogy a blog indító szövegében maga is elismeri, hogy nincs szakács képzettsége ezért nem kéne ilyen tanácsokat osztogatni.

nincs1agy 2020.08.18. 11:10:12

@Tomás Németh: Régen a disznóvágásokon a nyers kolbászhúst pirítósra kenték vagy csak úgy megkóstolták, hogy jók e az összetevők. A nyers sertéshús inkább a kutyára , macskára lehet veszélyes az Aujeszky vírus miatt, ami ún. álveszettséget okozhat náluk és biztos halált, de az emberre ez a kórokozó nem jelent veszélyt.
Többnyire a nyak környékéről származó húsrészektől kaphatták el, illetve-mivel régen gyakran orjára bontották a disznót-a fertőzött gerincvelő által beszennyezett hústól.

Tomás Németh 2020.08.18. 13:00:40

@nincs1agy: a nyers sertéshús fogyasztása semmiképpen nem ajánlott, többek között parazitákkal, fonálférgekkel lehet fertőzött.

www.webbeteg.hu/cikkek/eloskodok/10301/trichinellozis-tunetek-fertozes

www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/nyers-serteshus-betegseg-ciszticerkozis-parazita-fereg-trichinellozis

Más a kóstolás és más a fogyasztás, de a kóstolás sem javasolt, mert ugyan kisebb eséllyel, de így is bekerülhetnek kór okozok.

Emmett Brown 2020.08.18. 14:18:24

@Tomás Németh: mi számít nem megfelelően megsültnek?

CsaBeer 2020.08.18. 14:22:42

Kicsit lájkvadász cím ez, hogy "tökéletes". Ez sajnos messze nem az, inkább vmi minimál burger padlizsánnal. És ezt nem azért írom, mert még embert nem láttam padlizsánt hambiba tenni...

Tudom, ízlések és pofonok, meg még mindig jobb, mint a mekis, de ha valami így van beharangozva, elvárnám, hogy ennél azért kreatívabb és autentikusabb legyen.

Például, hogy kizárólag marhahúsból készül. Illik megnevezni a típusát is, én pl. nyakból vagy lapockából szeretem (lehetőség szerint vesefaggyú hozzáadásával). Egy szószt sem bonyolult összedobni házilag (remoulade, házi BBQ, esetleg hagymalekvár). A buci már nagyobb akció, de az sem atomfizika.

Sütési tippnek, hogy csak közvetlenül előtte sózzuk, a húspogácsa közepét jobban benyomjuk, különben felpúposodik. És még sorolhatnám...

Szarazinda 2020.08.18. 15:18:31

@nincs1agy: megsütötték, ez a lényeg. A vért is, a véres hurkát is megsütik fogyasztás előtt

zsocek 2020.08.18. 16:13:16

@CsaBeer: Tökéletes telitalálat az első mondat. Egy olyan műfajban, mint a gasztronómia, ahol a szubjektív ízlés a mérvadó, azt mondani egy ételről, hogy tökéletes (na pláne, ha saját maga csinálja), eléggé röhejes.

Tomás Németh 2020.08.18. 16:24:58

@Emmett Brown: a hús fajtájától függ, hogy mi számít "nem megfelelően megsültnek". Darált hús esetén ne legyen rózsaszín, illetve ha biztosra akarunk menni akkor maghőmérővel mérve elérje a 75 Celsius fokot a közepe. Ennél alacsonyabb hőmérsékletet túlélhetnek a különböző kórokozók (pl. salmonella, e-coli, campylobacter) és ha ilyen hús eszünk megbetegedést kockáztatunk.

Medgar 2020.08.18. 17:14:29

@CsaBeer: A jó hamburgerhús már magában elég zsíros ezért használjuk az általad említett nyakhúst is. A vesefagyú max. a sütést könnyíti meg (nem esik szét a hús), illetve a sznob éttermek így használhatnak szárazabb de "minőségi" húsokat. Lássuk be sokkal jobban fest az étlapon, hogy hamburger bélszínből, mint a hamburger tokából...

Emmett Brown 2020.08.18. 17:54:15

@Tomás Németh: soknak tűnik, az jóval a well done fölött van. Ezek szerint pesten az összes fancy burgeres potenciálisan meg akar mérgezni azzal, hogy medium az alapértelmezett?

HANDB 2020.08.18. 18:32:29

Hát gratulálok. Az auchanos bucihoz különösen. Miből állt volna felkutatni valami tisztességes pékárut? A húsnak meg illene, hogy tartalmazzon 30% marhavesefaggyút anélkül teveszart csinálsz, nem burgert...

Tomás Németh 2020.08.18. 23:51:06

@Emmett Brown: a 75C nincs "jóval a well done fölött", steak esetében erre 70-71C fokot szoktak megadni, de nyilván van egy biztonsági tűrés.

Viszont a NÉBIH ajánlása 75C:
portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21442/Nezd_meg_jol_atsult_e_a_hus_es_a_fasirt.pdf/87b6072f-c689-45dd-b3da-9f439a4003e9

ahogy a WHO esetében is ennyi:
eteltcsakokosan.hu/2017/03/03/minden-amit-az-elelmiszer-biztonsagrol-tudni-kell/

Azért ez az ajánlás, mert csak ezen a hőmérsékleten lehet garantálni, hogy a kórokozók nem okoznak megbetegedést, mert biztosan elpusztulnak a sütés során. (Mondjuk ha esetleg romlott a hús akkor ez sem segít, mert a romlás során meg toxinok/mérgek keletkeznek melléktermékként és a magas hőmérséklet ezeket már nem semmisíti meg hisz ezek vegyi anyagok és nem élő szervezetek.)

A fancy hamburgereseket illetően attól függ, milyen minőségű húst használnak és hogyan kezelik, pl mennyit áll a darált hús felhasználás előtt illetve hogyan tárolják addig is. Ez gondolom helytől függ. Azért jó lenne, ha alapból nem medium burgereket adnának, de ha tényleg "fancy" akar lenni a hely akkor azért legalább annyi hogy lehessen jobban átsütve is kérni igény szerint.

swfla 2020.08.19. 00:05:02

Helyi bolt arul marvany sajttal osszegyurt huspogacsakat is... aki lat benne fantaziat, probalja ki, mert a sajttol nagyon jo zamatot kap a hus. Mivel keszen veszem, nehez megmondani hogy a morzsolt marvanysajt darabok aranya a hushoz kepest mennyi, de ez a recept (www.food.com/recipe/gourmet-bleu-cheese-burgers-112286) a 450 dkg / 115g-ot irja... A 450 dkg a hus, es ebbol 4 pogacsa jon ki

En nem szoktam tulvarialni, a retegek nalam sorban ugy jonnek, hogy legalul majonezzel vekonyan kent fel zsomle, felette salata, utana rakom ra a fenti marvanysajtos hust, amit en medium well done-ra szoktam grillezni - ebben a formajaban a sajt amugy mar nem is latszik, csak az izei belesulnek a husba.
Efolott ketchup es keves mustar. Felette lilahagyma, paradicsomkarikak, 2-3 vekony karika kigyo uborka, es utana raboritom a masik felet a zsomlenek, szinten majonezzel vekonyan megkenve.

A zsomlet elotte a kenyerpiritoban meg szoktam kapatni, nem szeretem hogy ha olyan szivacsosan puha.

Szubjektiv, de padlizsant meg en se lattam hamburgerben, viszont 1 szelet avokado nem rontja el.

Estevez atya 2020.08.19. 11:53:36

azt hiszem, ez a padlizsán "egyéni ízlés" kérdése.
Engem a húspogácsák formázása érdekelne. Vettem formázót, de nem az igazi, valahogy mindig szétesik, hogy lehetne jobban? beolajozom a formát.

nincs1agy 2020.08.20. 00:59:58

@Estevez atya: Ha hidegen formázod, nem esik szét..