Sárgaborsó krémleves

119650708_553181992096216_8077610242378355925_n.jpgA sárgaborsó is egy olyan étel, amit gyerekkorunkban egy életre próbálnak velünk megutáltatni. Ha csak rágondolunk akkor a menzás félig főtlen, vagy éppen pépesre főtt főzelék jut eszünkbe, aminek a tetejére rácsapnak egy tocsogó, mócsingos debreceninek nevezett képződményt. Hát nem véletlen, hogy ezek után jó időre elmegy tőle az ember kedve is és ha csak látja, azt hiszi meg akarják vele mérgezni minimum. Pedig (mint egyébként minden) ha jól van elkészítve bizony nagyon finom tud lenni.

Jó pár éve már nem vagyok menzás, de bizony csak mostanára láttam be, hogy amit akkor az ablakon is kidobtam volna, hogy vissza se jöjjön valójában ehető, egészséges, sőt finom is! Ilyen volt a sárgaborsó is. Kedvenc elkészítési módom belőle a krémleves, méghozzá isteni ropogós bacon-nel!

 

 

 

Hozzávalók:

500g sárgaborsó
1 vöröshagyma
1 répa
2 szárzeller (egy gumóból letörni kettőt, nem pedig 2 egész gumó! )
Só, bors
1 tk őrölt köménymag
1,5 dl főzőtejszín
3 l víz
Bacon ízlés szerint

Elkészítés:

Nagyon fontos, hogy ne felejtsük el a sárgaborsót beáztatni egy nagy tálban vízbe még előző este, így van ideje megszívni magát a kis borsóknak. Enni fogja a vizet, egy ideig rá kell pótolnunk majd, de minél többet szív be, annál jobban és könnyebben tudunk majd vele dolgozni, és annál kevesebb ideig kell majd főzni, ráadásul könnyebb krémesíteni is.

Másnap tegyük fel a borsót sós vízben főzni. Mikor felforrt akkor szedjük le a habját egy szűrővel (a későbbi puffadást is megelőzendő). Közben szeleteljük fel a hagymát, répát és zellert, majd ha lefölöztük adjuk a borsóhoz kis borssal és köménymaggal. 

Míg puhulnak a zöldségek le tudjuk pirítani a bacont. Ha kellőképpen megpuhultak a zöldségek, akkor mehet bele a tejszín, összeforraljuk picit és kész is. Kóstoljunk és ha nem elég ízes sózzuk még! 

Ekkor turmixoljuk le a levest és kész is vagyunk. Aki kedveli, az pirított baconnel megszórva is fogyaszthatja!

Címkék: vega, Magyaros, Fitt