Mexikói ihletésű sertés oldalas

131398232_213535097014439_8628918963245309119_n.jpgSzintén egy karácsonyi időszakban kedvelt étel forma a sütőben lassan elkészülő omlós hús és a vele együtt sült zöldségek. Ezt csak a fűszerezéssel lehet még fokozni, így ezúttal egy kicsit mexikóira hangoltam az ízvilágot!

Hozzávalók:

1 kg sertés oldalas * só, bors * 1 vöröshagyma * 2 sárgarépa * 1 szárzeller szár * 6 gerezd fokhagyma * 1-1 ek pirospaprika, koriander és római kömény * 1/2 ek oregánó * 300 ml vörösbor * 1-1 tk köménymag, őrölt szegfűszeg és dióféle (kesudió, tökmag...) * 1 konzerv darabolt paradicsom * 800 ml marha alaplé-kockából * 40 g étcsokoládé (legjobb, ha legalább 70%-os)

Köret: 1/2 sütőtök * 1/2 tk pirospaprika, só, bors

Elkészítés:

A húst sózzuk, borsozzunk, majd egy serpenyőben a gázon előpirítjuk minden oldalát egy kis olajon, vagy zsíron. Ha elkészül félretesszük pihenni, közben elkészítjük a szószt hozzá. Megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, répát és a zellert, majd hozzáadjuk a paprikát, koriandert, római köményt és az oregánót, felöntjük a borral és alaposan összeforraljuk. Ezután mehet hozzá a többi fűszer, a csoki, az alaplé és a paradicsom konzerv. 

A sütőt előmelegítjük 160 fokra, a húst egy hőálló tálba tesszük, köré öntjük a besűrűsödött szószt és együtt sütjük őket 2.5 órát legalább. Közben elkészíthetjük a köretnek szánt tököt is. Feldaraboljuk, fűszerezzük és adunk hozzá olajat, majd betesszük egy kis hőálló tálban a hús mellé a sütőbe, legalább 40-50 perc kell, hogy megpuhuljon, majd finom sült réteg keletkezzen rajta.

Ez egy nagyon kevés munkát igénylő, bár hosszan készülő recept, ami mellett nyugodtan ki tudjuk takarítani a lakást a karácsonyi vendégségre hangolódva! Jó étvágyat!

 

Címkék: Nemzetközi