Zamat Mérő

Világit Magyarul!

Dahl, azaz vöröslencse-leves

121576278_347212389725271_1019333423273908827_n.jpgA dahl egy újabb indiai fogás, amit nyugodtan átemelhetünk a hétköznapokba ugyanis gyors és finom, laktató étel. Egy sűrű levest kell elképzelni zöldségekkel, fűszerekkel. Az alaprecept szinte mindenhol nagyon hasonló, az ízlésünk szerint válogassunk hozzá zöldségeket és fűszereket - az egyetlen, amit nem lehet, vagy legalábbis nem érdemes lecserélni az a vöröslencse. Ez sokkal barátságosabb, mint a szilveszterkor fogyasztott testvére, mivel jóval könnyebb vele dolgozni, nem kell előtte nap beáztatni és így előre gondolkodni, ami a napok rohanásában nem igazán sikerül.

Hozzávalók - egy jó nagy adaghoz, amennyiben magunkra főzünk érdemes csökkenteni a mennyiséget:

300g száraz vöröslencse * 2 sárgarépa * 1 tv-paprika * 1 vöröshagyma * 4 gerezd fokhagyma * 1 ek őrölt gyömbér * olíva olaj, só, bors * 1 l zöldség-alaplé (kockából) * 1 konzerv kókusztej * 1.5 tk köménymag * 1 ek curry * 1/2 ek barna cukor * 1 tk kurkuma * 1 tk fűszer paprika * 1 tk chilipehely/por * korianderlevél, petrezselyem

Elkészítés:

Daraboljuk fel a hagymát, fokhagymát, paprikát, répát. A lencsét folyó víz alatt egy szitában mossuk át. Olajon kezdjük el pirítani a hagymát, majd adjuk hozzá a gyömbért, fokhagymát, paprikát és a répát. Ha picit összefőtt adjuk hozzá a fűszereket, majd az alaplevet és a lencsét is.

A lencse gyorsan el fog főni, így fedjük le, hagyjuk főni legalább 10 percet, majd öntsük hozzá a kókusztejet (alaposan rázzuk fel, mert a konzerv hajlamos szétválni és lesz egy kókusz vizünk valamint egy krémünk a dobozon belül, ami a felrázással elegyedik, és újra tejet kapunk). Valamint adjuk hozzá a koriandert és a petrezselymet is. Innentől addig főzzük, amíg a számunkra megfelelő állagot nem kapja a leves.

Pillanatok alatt készen van a gazdag zöldséges, sűrű leves, ami a fűszerektől ezekben a hűvös időkben még jobban esik, mivel kellemesen átmelegít a pikánssága. Tálalhatjuk rizzsel és/vagy naan/lepény kenyérrel is, de önmagában is egy finom fogás. Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://zamatmero.blog.hu/api/trackback/id/tr9716239902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[HPhD]Blokkolnam 2020.10.17. 08:14:38

Majdnem pont így csinálom, de az fontos hogy a fűszereknek a fokhagymával és a friss gyömbérrel együtt legyen egy pirítási fázisa. Amit még mindig adok a pirítás közben a cucchoz, az egy kis sűrített paradicsom. Sokkal teltebb lesz a leves így. Ja, és persze római kömény, igen jól megy hozzá!

Tudom hogy furán hangzik, de én ezt a levest tejfellel és egy pici balzsamecettel találom. Mondjuk ilyenkor nem teszek bele kókusz tejet.
Igazi téli kaja :)

Sólyom Tomi 2020.10.17. 12:40:46

Szóval a kókusztejtől van ennek a kajának híg takony jellege. Ma is tanultam valamit :)

Sólyom Tomi 2020.10.17. 12:41:55

@[HPhD]Blokkolnam: Mindenképpen ki fogom így próbálni, a kókusztej nagyon nem nekem való, miközben minden más alapanyagot imádok benne.