Gesztenyés pite

259812115_615214616287309_490701745720971221_n.jpgÉdesanyám kedvence a gesztenye, így az advent felé kanyarodva egyre jobban előtérbe kerülnek - nagy örömére - a gesztenyés sütemények is, hiszen a karácsonyi szezon nagy kedvence ez az alapanyag! Itt most egy pofon egyszerű, gyors, munka után is prímán elkészíthető pitét mutatok. Az omlós tészta alapom már készen várt a mélyhűtőben, így azt csak fel kellett engednem - egy korábbi receptemhez készült: halloween-i Skellington Jack csokis-meggyes piténél megtalálható az instagram oldalamon a receptje: https://www.instagram.com/p/CVNR5MIIx0c/

Hozzávalók:

Gyümölcs ragu:
× 100g fagyasztott gyümölcs
× 1 ek porcukor
× 1 tk citromlé
× 100ml víz
× 2 tk keményítő + 1 ek víz

Gesztenyekrém:
× 250g hideg mascarpone
× 400g natúr gesztenyepüré
× 1 tk vanília kivonat
× 3 ek porcukor
× 2 ek rum

Nutella a díszítéshez

Az omlós tésztát esetemben, már korábban elkészítettem. Szerencsére jól bírja a fagyasztást, így időt és energiát tudunk spórolni, ha egyszerre több adagot készítünk belőle. A pite formához nyújtjuk és beletesszük, az alját villával megszurkáljuk. Ezen a ponton ne felejtsük el azt, amit én most, hogy a vakon sütés, tehát a tészta töltelék nélküli sütése előtt tegyünk nehezéket a tésztára! Rakjunk rá egy sütőpapírt és öntsük fel kerámia sütőbabbal, ha nincs ilyenünk akkor igazi babbal, vagy rizzsel, a lényeg, hogy a tészta a töltelék nélkül ki akarná tölteni a rendelkezésére álló helyet, így megpuffadna, és nem tudnánk később megtölteni. Nekem szerencsére nem puffadt fel nagyon, viszont a szép pereme összeesett és így nem lett olyan mutatós a pite, mint szerettem volna. 180 fokon kb. 20 perc alatt megsül az omlós tészta kehely, amit ezután csak alaposan ki kell hűteni.

A gyümölcs raguhoz én most bogyós mixet használtam, mert az mindig van a mélyhűtőben - de bármilyen gyümölcsből készülhet. Csak össze kell főzni a hozzávalókat, majd a végén a keményítővel besűríteni. Ezután félretesszük ezt is kihűlni.

A gesztenyét a hozzávalókkal szintén csak összekeverjük, itt nincs szükség semmilyen hőkezelésre sem.

Ezután csak meg kell tölteni a már szoba hőmérsékletű tésztát a gesztenyés krémmel, majd ízlésünk szerint adagoljuk rá a gyümölcsöt és a nutellát - mert valljuk be azért nutellával minden jobb, az adventi készülődés pedig a kényeztetésről szól!

Az édes gesztenyét remekül ellensúlyozza a raguban a savanyú gyümölcsök íze, így ez egy nagyon könnyed sütemény lesz, ami hamar elfogy az majd asztalról!

Címkék: ünnep, süti