Bolognai ragus rétes
Könnyed ebédet szerettem volna, így a kedvenc ételemet alakítottam át party falatokká. Mindent imádok, amiben a paradicsom-sajt-tészta kombinációja megtalálható, legyen az bármilyen étel!
Hozzávalók:
Bolognai ragu:
× 500 g darált hús
× 2 fej vöröshagyma
× 1-1 fehér- és sárgarépa
× 1 dl száraz fehérbor
× 2 gerezd fokhagyma
× 1 konzerv paradicsomszósz
Fűszerek: só, bors, bazsalikom
× 1 csomag leveles-tészta
× 1 tojás a kenéshez
× reszelt sajt ízlés szerint
Ehhez előző este főztem egy hagyományos bolognai ragut, amihez nem kell mást tenni, csak a fenti hozzávalókból főzni egy sűrű ragut. Én mindenképpen javasolom, hogy előtte pár órával legalább készítsük el, mert így ki tud hűlni teljesen a töltelék. Egy éjszaka alatt pedig szépen összedermed és nagyon könnyű lesz vele dolgozni, nem fog szétfolyni, már a formázáskor az egész.
Másnap tehát eszünkbe se jusson újra melegíteni betöltés előtt! A lenti képen látható módon kell a leveles tésztát bevágdosni - a hosszabbik fele mentén, mint a zongora fogait a feléig bevágjuk egy késsel. A nem bevágott felére kerül a töltelék és a sajt. Ezután a töltelék mentén egyszerűen felcsavarjuk - a hosszabbik vége mentén a tölteléket feltekerjük a csíkokra, nem baj, ha mondjuk többször is körbeéri. Tojással lekenjük a tetejét és 200 fokon kb. 25 percet sütjük.
Ha ki bírjuk várni, ami nehéz lesz, akkor 15-20 perc múlva ahogy kihűlt szépen meg fog állni a rétes és könnyen szeletelhető/adagolható lesz - nem fog szétesni, vagy szétfolyni!