Mennyei sertés burger
Az előző recepthez képest ez a hamburger variáció egy kicsit melósabb, de mindenképp megéri a végeredményt! Alapkoncepciója, hogy mit találtam hozzá a hűtőben éppen.
Hozzávalók:
500g darált hús (ez esetben sertést használtam)
4 szem burgonya
Szeletelt bacon
Sajt
Hamburger zsömle (most sajnos nem volt otthon mást, mint a standard zacskós hambi zsömle, igen a fűrészpor ízű, azonban megpirítva nem olyan borzasztó, mint nyersen - a bolt pedig messze van :D )
Szósz - szintén a mit találok karnyújtásnyira a konyhában koncepció, de bejött:
3 ek uborkás majonéz (amennyiben nincs, akkor sima majonézhez lehet keverni pár szem csemege ubit apróra vágva, vagy egyszerűen csak majonézt használni, de nálunk a család él-hal az uborkás majonézért így mindig van otthon egy üveggel)
1 tk mustár
1 tk barna cukor
1 tk metélőhagyma (most szárított verzió, vésztartalékként remek alaptartozéka a konyhának)
1 tk Worcester-szósz
1 gerezd fokhagyma áttörve
kis citromlé
Elkészítés:
Célszerű a krumplival kezdeni, ezt felrakjuk kis sós vízben főni. Nem kell teljesen szétfőzni, csak éppen ne legyen már kemény, maradjon tartása.
Közben összekeverjük egyszerűen a szósz hozzávalóit.
Ha a krumpli kész leszűrjük róla a vizet és, amíg picit hűl addig a szeletelt bacont serpenyőben meg lehet sütni. Én nem finomkodom általában mindet megsütöm, mert úgyis elfogy. Zsiradék nélkül lehet sütni, majd a belőle kiolvadó zsiradékban fogjuk megsütni a húspogácsákat és a krumplit is.
Miközben a krumpli hűl, a szalonna sül, addig a húst össze lehet keverni egy kis sóval-borssal és még hidegen pogácsákat formázunk belőlük. Mikor elkészültek a szalonnák bele lehet rakni az isteni kisült zsírjába a pogácsákat. Kis mélyedést nyomkodhatunk a közepébe, így nem fog felpúposodni. Közben a már megfoghatóra kihűlt krumplit felkarikázzuk és a köztes helyekre már oda is tehetjük sülni. Nagyon szép kérget fog kapni az ezáltal kétszer sütött krumpli, míg belül finom puha marad. Mikor kellően átkérgesedett a hús megfordítjuk, majd kis sülés után egy-egy szelet sajtot fektetünk rá. Ekkor érdemes egy fedővel lefedni, mert ettől szépen ráolvad a sajt (a krumplinak nem lesz baja, csak arra kell figyelni, hogy ne égjen meg). Nagyon fontos, hogy teljesen süssük át a sertés húst, elég ideig legyen a serpenyőben - ez a hús vastagságától eltérően változó idő, de én szoktam hagyni 5-5 percet a két oldalán legalább, ha nem vagyunk biztosak magunkban akkor egy vastagabbat szemeljünk ki és törjük meg, hogy lássuk mi a helyzet, ehhez viszonyítva már tudni fogjuk mennyi idő kell a többinek.
Ahogy a krumpli és a húsok megsültek a hamburger zsömit is megpiríthatjuk - ha még sok szalonna zsír maradt érdemes leönteni belőle, mert a bucik nagyon megszívhatják magukat.
Ekkor már nem marad más dolgunk, mint összeállítani ízlés szerint a hamburgert. Én bevallom nagy sült krumpli imádó vagyok, így nemcsak mellé falatozom, hanem bele is teszek a hambiba belőle - ezért a karika, jobban bent marad az ingatag építményben. Tetszőlegesen ízlés szerint pakolhatunk még bele bármit, hiszen ennek az ételnek a pizzához hasonlóan ez a célja! De alap, hogy sajt, bacon és majonéz mindig kerül az enyémbe, hozzá - és néha bele is - pedig elmaradhatatlan a sült krumplesz!