Csirkecomb, indiai csavarral

118597302_2790926987895150_7830271882322784925_n.jpgAz indiai konyha egy olyan különlegesség hazánkban, amit csak kevés helyen lehet megkóstolni, ám annál izgalmasabb. Mivel nem jön velünk szemben minden sarkon, mint pl. egy pizzaszelet, hamburger vagy kínai kaja..., ezért érdemes otthon próbálkozni az ízvilág megteremtésével. Természetesen ugyanazt a hatást nehéz elérni, mint egy autentikus indiai étteremben, de próbálkozni mindenképpen érdemes! 

Az indiai konyhából, ami itthon is könnyen elérhető az elsősorban a fűszerek, a csirke, a csicseriborsó és egyéb zöldségek, a kókusztej, na meg a rizs, sőt már naan-kenyér receptekkel is tele van a net. Legjobban körülírni egy-egy fogást úgy lehet, hogy rengeteg féle fűszerrel, egy sűrű, de kellőképpen krémes és szaftos, magyar szóval pörköltben elképesztő puhára főzik, esetünkben a csirkére koncentrálva a combokat/mellet. Én itt megtöröm a hagyományos menüt, ugyanis sült édesburgonyával készítettem el, valamint egy lime-os joghurt szósszal.

Hozzávalók:

Csirkecomb - ez a jelenlévők számától is függ, én most 3 alsó és 5 felső combból készítettem
Fűszerek: só, bors, kurkuma, római kömény, őrölt koriandermag, chilipehely, 1 ek barna cukor (ellensúlyozandó a chili erejét), piros paprika (őrölt kardamon is illene a sorba, de ahhoz nehéz hozzájutni)
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma

Lime-os joghurt szósz - itt felhasználhatunk párat az ízharmónia kedvéért a hús szárazpác fűszereiből is:
3 ek görög joghurt
1/2 lime leve
(szárított) Metélőhagyma
1 ek olivaolaj és 1 gerezd fokhagyma
chilipehely és a szép szín elérése érdekében kurkuma

Továbbá az édesburgonya sülthez vagy vegyünk 2 szép édesburgonyát, amit meghámozunk, feldarabolunk tetszés szerint, elősütünk a sütőben, majd kisütünk serpenyőben VAGY! nem elítélendő módon elővesszük a mélyhűtőből a (LIDL-ben kapható) mirelit édesburgonya sültkrumplit és pikk-pakk elkészítjük. Mindig van belőle otthon készleten, ugyanis jó minőségű, finom, gyors és megspórolhatunk vele rengeteg időt és energiát! (Arról nem is beszélve, hogy az édesburgonyával a krumplitól eltérő állaga miatt sokszor nagyon nehéz dolgozni)

Elkészítés:

Elsőként a hús fűszereivel dörzsölöm be a combokat, végül rájuk préselem a fokhagymát és az apróra vágott 118560939_346849846494785_6456621696210223140_n.jpgvöröshagymát, majd min. 1, de inkább 2 órára így hagyom pácolódni lefedve a hűtőben.

Addig összekeverem a joghurt hozzávalóit, és azt is beteszem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Mikor kellőképpen éhesek vagyunk már, akkor kivehetjük a combokat a hűtőből és egy tetszőleges magas falú edénybe (amiben a paprikás csirkét csinálnánk) belehelyezzük őket. Én olvasztottam alá egy kis házi zsírt kolbászdarabokkal, de a napraforgó olaj is kitűnő választás. Mikor bekerültek a combok és rászedtük az összes tálban ragadt hagyma darabkát felönthetjük annyi, vízzel, hogy ellepje - esetleg kókusztej és víz keverékével, úgy még finomabb lesz. Ekkor lefedjük és elkezdődik az isteni illatokkal járó folyamat.

Mikor a csirke már majdnem leomlik a csontról, feltehetjük az édesburgonyát is megsülni.

Kész is a remek indiai ihletésű, omlós, szaftos csirkecomb, a ropogós édesburgonya és a kellemesen hűsítő joghurt. Nincs vele sok munka, gyors, takarékos, és nem kell a tűzhely mellett állni órákat. Egyszerű, de nagyszerű!

Címkék: Nemzetközi