Diós habos kosárkák

118574894_1858484647623993_390728794767201762_n.jpgEz egy olyan sütemény, ami a nagymamák jól bevált receptjét juttatja eszünkbe, ezáltal felbecsülhetetlen! Egy könnyű és gyors omlós tészta és egy még könnyebb és gyorsabb töltelék!

Hozzávalók:

135g vaj
135g liszt
4 tojás
135g dió (esetleg más csonthéjas, amit szeretünk)
135g cukor
1 ek vaníliás cukor

Elkészítés:

Összeállítjuk az omlós tésztát. Ehhez összekeverjük a tojások sárgáját a vajjal és a lisztel. Gyúrjuk egy picit, nem kell félni eleinte nyúlós, ragadós dolgot kapunk, de egy kis gyúrás után egy selymes sárga, formázható, lágy tésztát kapunk. Ezt fóliába csavarjuk és betesszük a hűtőbe, ahol a vaj visszadermed és megszilárdul a tészta, így könnyen lehet majd vele dolgozni. A legjobb, ha egy éjszakára ottmarad, de min. pár órára.

Mikor kellő ideig állt a tészta akkor felverjük a tojások fehérjét kemény habbá, majd a diót és a cukrokat átpörgetjük az aprítógépben - ez a leggyorsabb módja, hogy apróra daráljuk a magvakat és a cukorral is elkeveredik, valamint még fél percig sem tart! Összekeverjük a diós tölteléket a felvert habbal.

Ekkor érdemes begyújtani a sütőt. Mivel minden sütő egyedi, ezért azt mondanám 180 fokra próbáljuk belőni a118616632_318238826294080_635722205763524592_n.jpg hőfokot - én bárhová állítom úgyis annyira fűti fel amennyire ő akarja...

Én a kosárkákhoz egy mini muffin sütőt használtam, amin 24 db apró kis mélyedés található, de sima muffin forma is megfelel, akkor szélesebb és laposabb kosárkákat kapunk. 

Kivehetjük ekkor a hűtőből a tésztát - érdemes közvetlenül felhasználásig ott tartani, mert a kezünk melegétől és a szoba hőmérséklettől elkezd felmelegedni a vaj a tésztában és nem lesz könnyű vele dolgozni. Én felosztottam 24 kockára és miután olíva olajat permeteztem a formára egyszerűen az ujjammal belenyomkodtam a golyókat, hogy kosárkákat kapjak. Ezután egy-egy kanálka tölteléket raktam mindbe és beraktam a sütőbe. 10-15 perc alatt elkészül, de érdemes figyelni, mert a széle meg tud égni.

Az olajnak köszönhetően nagyon könnyen ki lehet fordítani a formából ha elkészült. Ha fel akarjuk díszíteni, akkor kis porcukrot szórhatunk a tetejére - én bevallom csoki pudinggal is imádom.

A család nagy kedvence ez az egyszerű süti, és mindig a nagymamám ízei jutnak róla eszembe.

118541118_361632644852966_5519798720331047067_n.jpg

118607218_310804963463123_4381135547481045488_n.jpg

118625086_336983784089476_2328285373917752934_n.jpg

118616045_2807447056209088_2709814470831608657_n.jpg

118616632_318238826294080_635722205763524592_n.jpg

118696409_745596166229864_4844963493056219249_n.jpg

118574894_1858484647623993_390728794767201762_n.jpg

118554697_706939039896846_4003050969147219612_n.jpg

Címkék: süti