Diós habos kosárkák

Hozzávalók:
135g vaj
135g liszt
4 tojás
135g dió (esetleg más csonthéjas, amit szeretünk)
135g cukor
1 ek vaníliás cukor
Elkészítés:
Összeállítjuk az omlós tésztát. Ehhez összekeverjük a tojások sárgáját a vajjal és a lisztel. Gyúrjuk egy picit, nem kell félni eleinte nyúlós, ragadós dolgot kapunk, de egy kis gyúrás után egy selymes sárga, formázható, lágy tésztát kapunk. Ezt fóliába csavarjuk és betesszük a hűtőbe, ahol a vaj visszadermed és megszilárdul a tészta, így könnyen lehet majd vele dolgozni. A legjobb, ha egy éjszakára ottmarad, de min. pár órára.
Mikor kellő ideig állt a tészta akkor felverjük a tojások fehérjét kemény habbá, majd a diót és a cukrokat átpörgetjük az aprítógépben - ez a leggyorsabb módja, hogy apróra daráljuk a magvakat és a cukorral is elkeveredik, valamint még fél percig sem tart! Összekeverjük a diós tölteléket a felvert habbal.
Ekkor érdemes begyújtani a sütőt. Mivel minden sütő egyedi, ezért azt mondanám 180 fokra próbáljuk belőni a

Én a kosárkákhoz egy mini muffin sütőt használtam, amin 24 db apró kis mélyedés található, de sima muffin forma is megfelel, akkor szélesebb és laposabb kosárkákat kapunk.
Kivehetjük ekkor a hűtőből a tésztát - érdemes közvetlenül felhasználásig ott tartani, mert a kezünk melegétől és a szoba hőmérséklettől elkezd felmelegedni a vaj a tésztában és nem lesz könnyű vele dolgozni. Én felosztottam 24 kockára és miután olíva olajat permeteztem a formára egyszerűen az ujjammal belenyomkodtam a golyókat, hogy kosárkákat kapjak. Ezután egy-egy kanálka tölteléket raktam mindbe és beraktam a sütőbe. 10-15 perc alatt elkészül, de érdemes figyelni, mert a széle meg tud égni.
Az olajnak köszönhetően nagyon könnyen ki lehet fordítani a formából ha elkészült. Ha fel akarjuk díszíteni, akkor kis porcukrot szórhatunk a tetejére - én bevallom csoki pudinggal is imádom.
A család nagy kedvence ez az egyszerű süti, és mindig a nagymamám ízei jutnak róla eszembe.