Fahéjas almás pite

119101154_984434578674278_7542535962303011772_n.jpgEz a tökéletes nyár búcsúztató és egyben ősz váró sütemény számomra. Ezenkívül a klasszikus magyar konyha egyik alapdarabja, ami (persze más-más töltelékkel) mindenkinek megdobogtatja a szívét. Én mivel az almának van szezonja és a kertben halomra áll a leszedett és hasznosításra váró finomság, így a klasszik almás verzióját készítettem el.

 

Hozzávalók:

125g búzaliszt
125g fehér tönkölybúzaliszt (természetesen bármilyen liszt kombináció használható, vagy akár egy féléből is készülhet)
125g vaj
1 tojás
1 tk tejföl
25g cukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só

1,2 kg alma
1 ek örölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
3-4 ek zsemlemorzsa

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk: kétféle liszt, vaj, tojás, tejföl, cukor, sütőpor és só. Eleinte nyálkás lesz, de kis gyúrás után egy szép sárga és nagyon puha tésztát kapunk, amit fóliába tekerünk és a hűtőben pihentetünk minél többet, de min. 20 percet.

Addig az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Állni hagyjuk min. 10 percet, hogy kiengedje a levét. Addig begyújthatjuk a sütőt, és kibélelhetünk egy tepsit sütőpapírral (egy kis olajat fújtam alá, hogy stabilan benne maradjon, ne csúszkáljon).

Ha kellő időt pihent már az alma akkor alaposan kinyomkodjuk és összekeverjük a szárazra nyomkodott részt a fahéjjal és a vaníliás cukorral. Ekkor kivesszük a tésztát a hűtőből, kettévágjuk és kinyújtunk belőle 2 lapot. Az egyiket a tepsibe tesszük és megszórjuk zsemlemorzsával (ha az alma tovább engedi a levét sütés közben ez felszívja és nem áztatja el a süteményt). Rá halmozzuk az almás keveréket és ezt is meghintjük zsemlemorzsával, majd jöhet rá a másik tészta lap. 

A tetejét megszurkáljuk villával és 20-25 perc alatt 170fokon készre sütjük.

Címkék: süti