Pfeffernüsse, azaz mézes puszedli

263718859_580818673224018_1320529795296756450_n.jpgAz egyik legszebb karácsonyi történet Alexandre Dumas klasszikusa, a Diótörő. Igazi karácsonyi mese, ami megihlette ezt a süteményt is, mivel a műben is ezt kóstolja a főszereplő. Csajkovszkij készített a műből gyönyörű zenét, így nagyon ajánlom, hogy ahogy én is, ti is készítés közben hallgassátok ezt a klasszikust!

Rettentően egyszerű ez a kis apró sütemény, azonban meglepő fűszer kombinációtól nyeri el a klasszik mézes puszedli ízt!

Hozzávalók:

 

× 250 g méz

× 150 g porcukor

× 2 tojás

× 1 csomag sütőpor

× Fűszerek (minden őrölve) : fahéj, szegfűszer, szerecsendió, koriandermag, kardamom, fehér bors

× 500 g liszt

+ porcukor és víz a cukormázhoz a tetején

A mézet, ha szükséges, akkor melegítsük egy kicsit fel, hogy folyós legyen, majd össze kell keverni, a porcukorral, a tojásokkal, a sütőporral, és a fűszerekkel: ízlés szerint tegyünk bele, azonban figyeljünk arra, hogy ne fűszerezzük túl - 1 vagy 1/2 teáskanál elég az összesből. Természetesen őrölve kerülnek bele, ezt vagy mi csináljuk és egy mozsárban összezúzzuk őket, vagy így vesszük a boltban. Amit frissen zúzunk össze mindig erősebb és aromásabb lesz, így ebben az esetben kevesebb is elég.

Ezután mehet bele apránként 500 g liszt. Szépen összegyúrjuk, egy nagyon finom lágy, kicsit ragacsos egységes tésztát kapunk, ami nagyon hasonlít a mézeskalácshoz. Itt azonban nincs szükség pihentetésre, mivel nem kell nyújtani és formázni. Kis gombócokat készítünk és egy sütő lemezre rakjuk, amit sütőpapírral béleltünk ki. 180 fokon kb. 15-20 perc alatt kész is. A tetejére porcukorból készült cukormáz került, amihez tényleg csak pár csepp víz szükséges.

Nagyon gyors és finom sütemény, ami hamisítatlan ünnepi hangulatot varázsol. Nézzétek meg Marika kalandjait ma este, és kalandozzatok vele Cukorországban!

Címkék: ünnep, süti