Házi pizza

120424119_349489999583632_4319224474356831082_n.jpgAz otthoni pizza készítéstől sokan visszakoznak és inkább rendelnek, pedig egyszerű és sokkal gyorsabb, mint gondolnánk!

Hozzávalók:

500g liszt
25g élesztő / 1 zacskó instant élesztő
Só, cukor
6 ek olíva olaj
350ml langyos víz

1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 konzerv darabolt paradicsom
Só, bors, cukor

Elkészítés:

Elsőnek az élesztőt futtatjuk fel. Kimérjük a vizet egy kis edényben, megmelengetjük langyosra majd belemorzsoljuk az élesztőt, csipet sót, 1 csapott ek cukrot és a 6 ek olajat. Összekeverjük és egyszerűen hagyjuk dolgozni 15 percet.

Közben kimérjük a lisztet és összeállítjuk a robotgépet - dagasztó spirállal kb. 3 perc alatt kész is a tészta, e nélkül elég melós összegyúrni a tésztát, hogy a kellő állagot megkapjuk. Ha letelt a 15 perc és az élesztő szépen feljött (mellékelt képen félúton jár a folyamat) akkor beindítjuk, hozzáöntjük a folyadékot a liszthez és pár perc alatt kész is - érdemes egy kanállal segíteni elválasztani az edény falától az odaragadt lisztet.

Lefedjük és min. 20 percet szoba hőmérsékleten pihentetjük. Közben elkészítjük a pofon egyszerű saját szószunkat. Feldaraboljuk a hagymát, fokhagymát és kis olajon megpirítjuk, majd mehet bele a paradicsom konzerv és a fűszerek. Összerottyantjuk és kész is!

Ha a tészta szép nagyra nőtt a 20 perc leteltével, akkor egy sütőpapírral fedett tepsire egyszerűen kiborítjuk, bevizezzük a kezünket és széthúzzuk-nyomkodjuk a papíron. Sokkal gyorsabb, egyszerűbb, és nem is kell annyit mosogatni, mintha nekiállnánk lisztezett nyújtólapon sodrófával kinyújtani. A víztől a kezünk nem fog beleragadni a tésztába és finoman olyan formára és vastagságúra rendezzük amilyet csak kívánunk. Ha akarjuk ketté is vehetjük és több-vékonyabb adagot is süthetünk. A mi családunk szereti a hatalmas és vastagabb pizza tésztát, mivel az önmagában is ízletes.

Ha ez kész megkenjük a paradicsomszósszal, és mehetnek rá az általunk választott feltétek - mi most kolbászt, szalonnát, paradicsomot, mozzarellát választottunk. Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt kész is.

Mivel az alkotórészeket ott lehet hagyni, várni rájuk így akár munka után is ideális, közben elmosogatunk, kimosunk, teregetünk, tanulunk a gyerekkel, közben mégis készül a házi, tehát olyan pizza, amibe tudjuk jól mi kerül, mit adunk a családunknak. Lehet játszani a liszt fajtákkal, a szószokkal is bátran!

Jó étvágyat!