Spenótos -fetás pite

276324563_507253541130037_7375432951990601559_n.jpgA tavaszi időszakban, főleg húsvét előtt nagyon népszerűek és megszokottak a vega fogások. Ez beilleszthető egy visszafogott böjtbe is az ünnep előtt. Ráadásul a tavaszi szezonban végre újra friss zöldségekkel telnek meg a piacok és a boltok! Alig várom, hogy a közelünkben lévő kis termelői piac elkezdjen működni. Remek péntek délutáni kikapcsolódás a rohanó munkanapokon.

A spenót gyerekkorunk réme, azonban felnőttként a többség rájön, hogy igenis nagyon finom dolog (bevallom a főzelékkel még mindig vannak fenntartásaim). Hiába mondták nekünk, hogy erősek leszünk tőle ez édes kevés volt ahhoz, hogy azt a csiriz állagú főzit megegyük egy nyamvadt hideg főtt tojással. Pedig felnőttként felfedeztem én is, hogy mennyi mindenben használható fel és önmagában is egy igen ízletes fogás! Nem nagyon van olyan kombináció, amiben ne passzolna, a fokhagymával pedig egyszerűen elválaszthatatlanok! Ezen kívül rendkívül gazdag A- és K-vitamimban, cinkben, vasban és káliumban. Így a tél végén pedig igazán szükségünk van egy ilyen vitaminokban gazdag energia fröccsre! Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szemre, a bőrre és a szívre!

A pitek készítése végtelenül egyszerű. A trükkje a jó tésztába és a jó elősütésben rejlik.

A nekem jól bevált recept az omlós tésztához:
✨200g liszt, 100g hideg vaj, 1 tojás, 2 ek víz, csipet só✨
Min. 30 perc pihentetés a hűtőben.
(Az édes pitébe természetesen kell kis cukor is)

Ha írja a recept, ha nem én mindig javaslom a tészta elősütését, vagyis a vakon sütést. Ajánlott nehezéket tenni rá, hogy a tészta a ne püffedjen fel, különben nem férne bele a töltelék. Az elő sütés azért praktikus, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát.

Címkék: ünnep, vega, Fitt