Nasi Goreng, azaz indonéz sült rizs

120326044_1717687761738546_7652491768906414693_n.jpgAz indonéz konyha is olyasmi, amit könnyebb otthon elkészíteni, mint a városban elindulni és találni. A fővárosban még valószínűleg akad, de kisebb településeken nem sok rá az esély. Ennek ellenére nem kell hozzá túl sok különleges alapanyag, így otthon is könnyen elkészíthető és feldobható az örökös rizs-krumpli-tészta kombináció.

A Nasi Goreng szó szerint sült rizst jelent indonéz és maláj nyelven és mindenféle zöldségekkel és húsokkal gazdagítják. 

Hozzávalók:

150g rizs
250g garnéla rák (mirelit is megfelel, akár plusszba még csirkemellet is tehetünk bele, attól több hús lesz benne, és laktatóbb is lesz)
Tojás (annyi, ahány személyre tálalunk)
Olíva olaj, só, bors
(amennyiben találunk valahol 1/2 tk rákpaszta)
100g zöldbab (mirelit is tökéletes)
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 chili
2 ek Kecap Manis (ez egy édes szójaszósz, ha nem kapunk, akkor 2 ek szójaszósz és 1 ek barna cukorral kiválthatjuk, én is ezt tettem)
2 paradicsom
1 kígyóuborka
2 sárgarépa
1 sűrített paradicsom-konzerv
Metélőhagyma (szárított is megfelel)

Elkészítés:

A rizst egy szitában folyó víz alatt mossuk át, majd főzzük meg a szokásos módon, sós vízben.

Egy nagy serpenyőben, vagy wokban kis olajon kezdjük el kiolvasztani a zöldbabot, majd adjuk hozzá a garnélákat. Én olyan kiszerelést használtam, amiben fűszervaj is van csomagolva melléjük, amit szintén hozzáadtam, így még finomabb és gazdagabb lett az étel (ha csirkét is rakunk bele azt is most tegyük meg).

Míg olvadozik és fő az edényben a garnéla addig daraboljuk fel a hagymát, fokhagymát, chilit - csak a magokat dobjuk ki, az ere mehet - és a répákat, majd adjuk hozzá a zöldbabhoz őket.

Ha picit megpuhult akkor hozzá lehet adni a sűrített paradicsomot 300ml vízben feloldva - ha kaptunk rákpasztát azt is - valamint a Kecap Manist, vagy a helyettesítő barna cukor, szójaszószt kombót, sót és borsot.

Miután ez is összefőtt pár percet, elzárhatjuk és hozzákeverjük a megfőtt rizst.

A tálalásban is a megszokott indonéz mintát lehet követni: egy mélyebb tálba szedjük a rákos sült rizst, kisütünk egy tükörtojást, amire csak borsot szórunk, ezt ráfektetjük a tetejére, majd feldarabolt uborkát és paradicsomot is mellé teszünk, végül megszórjuk metélőhagymával.

A különböző textúrák által lesz izgalmas ez a fogás, hiszen puha-roppanós, nyers-főtt elemek váltakoznak benne. A tojás pedig kihagyhatatlan erre az ételre, mert nincs annál jobb, mint ahogy a forró sárgája ráfolyik a rizsre és bebalzsamozza azt! Jó étvágyat!

Címkék: Nemzetközi, Fitt