Paella

121057161_1033029200490579_408486558752083093_n.jpgA paella nem egy bonyolult recept, mégis el lehet rontani, és sok hozzávalót igényel. A végeredmény azonban egy elképesztő finom, laktató és bőséges étel! Mivel utazni nem lehet, így most a tavaly őszi barcelonai utunkat felidézve készítem el ezt az ételt, ugyanis kint sokat ettünk ilyet, és nagyon szerettük!

Hozzávalók:

150g tenger gyümölcsei * 250g óriás garnéla * 300g (rizottó, ha van) rizs * olívaolaj, só, bors * 1 piros húsú paprika * 2 csirkecomb (mivel otthon sertés comb volt így e helyett most ezt használtam) * 1 rúd kolbász (chorizo, ha van) * 1 vöröshagyma * 4 gerezd fokhagyma * 2 tk pirospaprika * 1 konzerv hámozott-paradicsom * 1 l zöldség-alaplé (kockából) * 200ml víz * 1 tk sáfrány(os szeklicét kaptam csak így azzal dolgoztam, ez egy sáfrányt helyettesítő növény, ami viszont fele annyiba kerül)

Elkészítés:

Szeleteljük fel a hagymát, fokhagymát, kolbászt és a combot. A hagymákat olajon kezdjük el pirítani, majd sózzuk-borsozzuk, adjuk hozzá fűszerpaprikát. Majd adjuk hozzá a kolbászt és pirítsuk picit, hogy kiengedje a zsírját. Addig szeleteljük fel a paprikát, készítsük elő a konzerv-paradicsomot. Ha eléggé megpirult adjuk hozzá a combokat és főzzük őket együtt egy ideig, hogy a hús kidobja a levét (ha sertéssel dolgozunk érdemes már itt lefedni, hogy a hús kellően átpuhuljon). Ha ez megvolt hozzá lehet adni a paprikát és a paradicsomot.

Ha a paprika átpuhult hozzáadhatjuk az alaplevet, a vizet, a sáfrányt és a rizst (ha eddig nem tettük most mindenképp fedjük le). Mikor a rizs elkezdi magába szívni a vizet, akkor keverjük hozzá a tenger gyümölcseit is. Azonban nagyon fontos, hogy ezután ne keverjük meg, mivel a paella lényege az edény aljára odasült, de nem odaégett !! rizs! Mikor már a víz nagyját felszívta, akkor fektessük rá a tetejére a garnélákat. A megmaradt hőtől a fedő alatt pont tökéletesre fog párolódni. 

Készen is vagyunk, az isteni egytálételünkkel, melynek minden falatja egy-egy új ízt és hozzávalót rejt! Jó étvágyat!

Címkék: Nemzetközi