Spenóttal töltött gombafejek

122825968_800811553796419_5456143235191913008_n.jpgA gombás ételek is olyan őszi kedvencek, aminek ekkor van a legnagyobb keletje. Ha egy őszi erdőre gondolunk, akkor a szépséges sárga falevelek mellett a számtalan gomba is a szemünk elé idéződik. Én egész életemben ki nem állhattam ezt az egyébként nagyon egészséges és tápláló kis étket. Mára azonban ha nem is szeretem, de mivel a családban mindenki igen, így megtanultam úgy elkészíteni, hogy nekem is megfeleljen, és ők is boldogok legyenek. Ennek egyik remek módja a minden jóval megtöltött gombafej!

Hozzávalók:

9 minél nagyobb fejű gomba * 9 szelet bacon * 3 gerezd fokhagyma * 100g friss bébi spenót * 150ml tejszín * 1 zacskó mini mozzarella + reszelt sajt a tetejére * olívaolaj * só, bors, bazsalikom

Elkészítés:

A gombákat alaposan mossuk meg, majd vágjuk ki a tönkjét, azt tegyük félre, majd egy kiskanállal óvatosan, de határozottan kaparjuk ki a belsejét, így kapva meg a kis üregeket, ahová majd a töltelék kerül. Majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A kivágott tönköket aprítsuk fel és keverjük össze 1 áttört gerezd fokhagymával, 3 ek olajjal, sóval-borssal, majd töltsük vissza a fejekbe - ez lesz az első réteg töltelék. Mehet be a sütőbe 10 percre alufóliával lefedve.

Közben elkészítjük a spenótos tölteléket. Egy serpenyőben a maradék 2 fokhagymát felaprítva megpirítjuk, majd hozzáadjuk a spenótot - nem kell megijedni, ha szinte kipukkad az edényből, a hő hatására nagyon gyorsan egy maroknyivá fog összeesni. Ekkor hozzáöntjük a tejszín és a mozzarellát, hogy egy sűrű szaftot kapjon, majd adunk hozzá sót-borsot és bazsalikomot. Összefőzzük a kívánt állagra, majd a 10 perc lejártával a sütőből kivett fejekbe adagoljuk. Ezt követően tegyünk rájuk reszelt sajtot is, majd egy-egy szalonnával, vagy most esetemben fekete erdei sonkával betekerjük a fejeket (a sonka nem tartalmaz annyi zsírt, így hamar kiszárad, a szalonna ebből a szempontból jobb választás). Visszatesszük a sütőbe és további 20 percig sütjük.

Önállóan is megállja a helyét, de ha szeretnénk csinálhatunk hozzá köretként rizst, vagy, amit kívánunk. Jó étvágyat!

Címkék: Magyaros, Fitt