Gratin, azaz csőben sült burgonya gombával
A gratin és a csőben sütés bizony egy elképesztő finom dolgot eredményez. Sok finom hozzávaló sül össze egy isteni köretben! A variációk száma pedig végtelen. Picit időigényesebb étel, azonban egy vasárnapi ebédhez, ha villantani akarunk, akkor nagyon jó választás!
Hozzávalók:
500g gomba * 800g burgonya * 5dl főzőtejszín * olívaolaj * petrezselyem, bors, só * vaj, zsemlemorzsa a formához
Elkészítés:
A burgonyát és a gombát megmossuk, a krumplit meghámozzuk, majd uborka reszelőn, vagy késsel vékony szeleteket vágunk belőle. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
A gombákat elősütjük minden nélkül, hogy ne a sütőben dobja ki a levét, ezzel eláztatva a krumplit, hanem még az edényben.
Ezután összekeverjük a hozzávalókat, majd egy mélyebb őzgerinc formát kikenünk vajjal, beszórunk zsemlemorzsával. Ebbe halmozzuk a kapott keveréket és alufóliával lefedve 60-90 percet sütjük - attól függ, hogy milyen gyorsan puhul és sül meg a krumpli, ez a fajtájától is függ. Ha kész, akkor levesszük a fóliát és további 30 percet sütjük, hogy szépen megpiruljon a teteje.
Hagyjuk 10-15 percet pihenni a formában mielőtt kivennénk, hogy a még hőtől folyós elemek picit meg tudjanak szilárdulni, így szebben tudjuk majd szeletelni.
Önálló ételként is megállja a helyét, ha húshagyóak vagyunk, de én rozmaringos csirkemellet sütöttem hozzá, és nagyon jó párosítás volt - de a sertésszűzérme is remekül passzol a gombához és a krumplihoz. Jó étvágyat!