Francia hagymaleves
A hideg időben, és főleg a különböző vírusok tombolása idején célszerű olyan ételeket fogyasztani, amik felturbóznak bennünket a külső támadások ellen. Ilyen például egy forró, átmelengető hagymaleves. Sokáig nem igazán vonzott, hogy én ilyet egyek, de teljesen más az íze, mint várja az ember. A hagyma szépen karamellizálódik és nincs olyan vad hagyma-íze, mint számítottunk rá. Nagyon kellemes fogás, egy sajtos pirítóssal, még főételnek is megállja a helyét!
Hozzávalók (2 fő):
1 fej vöröshagyma * 1/3-ad póréhagyma * olívaolaj, 1 ek vaj * 2 gerezd fokhagyma * 100 ml száraz fehérbor * 500 ml zöldségleves-alaplé (kockából) * bors, babérlevél, kakukkfű * 1 tk fehérborecet
Elkészítés:
Szeleteljük fel a hagymákat. A vöröshagymát és a póréhagymát olajon elkezdjük párolni. Ezután adhatjuk hozzá a vajat, a bort és a fokhagymát, megvárjuk, amíg a hagyma a vajon szépen karamellizálódik, vagyis aranybarna színt kap. Ezután hozzáadhatjuk az alaplevet, a fűszereket és az ecetet - fontos, hogy kóstoljuk meg mielőtt sóznánk, mivel az alaplé eleve sós, így lehet, hogy nem is kell pluszban hozzáadni!
Én sajtos pirítóssal szeretem enni, mert kellemesen ellensúlyozza a leves puha állagát a roppanós kenyér. Ne felejtsük el a babérlevelet kivenni ha elkészült, az nem ehető! Jó étvágyat!