Túrós-fehér répa gratin
Az utóbbi időben nagyon megkedveltem a gratinokat. Ez egy csőben sült finomság. Ezúttal fehér répát kevertem túróval, aki talál az használhat inkább paszternákot is. Picit tartottam a végeredménytől, de az étel nagyon finom lett!
Hozzávalók:
3 nagy fehér répa * 250 g túró * 2 dl tejszín * só, fehérbors * a formához: vaj, zsemlemorzsa
Elkészítés:
Csakúgy mint az előző gratinnál a répát megpucoljuk és mandolinnal, vagy ha az nincs akkor késsel vékony szeletekre vágjuk. Ezután összekeverjük a túrós-tejszínes-fűszeres keverékkel és kivajazott, zsemlemorzsával kiszórt kenyérsütő vagy őzgerinc formába halmozzuk.
Előmelegített sütőben, 150 fokon 45-90 perc között megsütjük. A sütési idő függ a hozzávalók mennyiségétől és a sütőnk teljesítményétől. Arra kell figyelni, hogy belül a répa megpuhuljon, ha akarjuk lefedhetjük alufóliával a sütés elején, majd a végén a tetejét ropogósra sütjük. Tálalás előtt 30 percet nem árt pihentetni, hogy az alkotórészek összedermedjenek kicsit.
Önálló fogásként is megállja a helyét, de mi sütöttünk hozzá kis olíva olajjal, sóval és bazsalikommal csirkemellet. Szintén a sütőbe betoltuk a gratin mellé és egyszerre elkészültek. Jó étvágyat!