Juhtúrós burgonyagratin
Utolsó variációm a gratin, azaz csőben sütött finomságra az a juhtúróval kevert burgonya, ami a legjobb kombinációja lett szerintem a témának. Hozzá kakukkfüves csirkecomb filét sütöttem.
Hozzávalók:
1 kg csirkecomb-filé * só, bors, kakukkfű * 1 kg burgonya * 3 dl főzőtejszín * 125 g juhtúró * só, bors * vaj és zsemlemorzsa a formához
Elkészítés:
A burgonyákat mandolinnal, vagy uborkavágóval vékony karikákra szeljük, összekeverjük a tejszínnel, túróval és ízesítjük. 150 fokra előmelegített sütőben, vajjal és morzsával kikent kenyér/őzgerinc formában 90 percet sütjük. Érdemes miután elkészült 30 percet pihentetni, hogy szépen lehessen szeletelni.
Közben a húst sózzunk, borsozzuk, adunk hozzá kakukkfüvet és olajjal együtt vagy a gázon szépen megsütjük, vagy a sütőbe betoljuk a krumpli mellé.
Ha van otthon kis pirított hagyma akkor azt is adhatunk hozzá (én mindig tartok a konyha sarkában egy dobozzal belőle, ált. az IKEA-ban veszem, de a legtöbb boltban elérhető). Jó étvágyat!