Mézes krémes

130290395_4779285065445802_2512123314822019784_n.jpgA karácsonyi szezon nagy kedvence a Mézes krémes, vagy réteges mézes sütemény, ami garantáltan levesz mindenkit a lábáról! Azonban kis előre tervezést igényel, mivel érdemes egy éjszakát dermedni hagyni, hogy a lapok megpuhuljanak és a krém is tökéletesre bekössön.

 

 

 

Hozzávalók:

Tésztához: 1 tojás * 30 g vaj * 1 tk szódabikarbóna * 2 ek méz (narancsosat használtam) * 2,5 ek tej * 150 g cukor * 450 g liszt
Krémhez: 250 g porcukor * 200 g vaj * 4 dl tej * 3 ek gríz
+ étcsokoládés tortabevonó a tetejére

Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat a liszt kivételével egy kis lábosban összekeverjük, majd 4-5 percig főzzük. Ne ijedjünk majd meg, mert a szódabikarbónától fel fog habzani, olyan lesz, mintha török mézet csinálnánk egy kicsit. Amikor szép karamell színe van, akkor már tökéletes. Figyeljünk oda, hogy ne égjen le az alja, kevergessük!

Mikor levettük a tűzről pár percet hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a liszttel. Sokáig kell majd verekedni a tésztával, hogy összeálljon, de ne hagyjon el bennünket a lelkesedés! A végén egy elég masszív és kemény tésztát fogunk kapni, ami picit hasonlít a mézeskalács tésztájához. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

A tésztát osszuk el 4 felé, és egyenként nyújtsuk ki. Ekkor a lapokat egy tepsi felfordított hátuljára fektetjük, 131264974_1774789732695984_3230332820233663653_n.jpgsütőpapírra és egyesével sütjük meg. Én kinyújtottam, amilyen vékonyra tudtam, majd a tepsire helyezve levágva, odaragasztva máshová, toldoztam-foltoztam én is a tésztát. Egyáltalán nem gond, ha nem tökéletesek a lapok, mivel úgysem fog belőle semmi sem látszani, a lényeg, hogy nagyjából ugyanakkora méretűek legyenek. A sütőben nagyon gyorsan megsül, 5 perc kellett nekem, hogy kész is legyenek. Picit még lágyak, mint a keksz, mikor kikerül a sütőből, de utána gyorsan megkeményedik, tehát nem szabad a sütőben keményedésig hagyni. Majd a krém fel fogja szépen puhítani a lapokat, nem kell aggódnunk!

Közben elkészítjük a krém alapját képező tejbegrízt. Ehhez a tejet és a 3 púpos evőkanál grízt egy kis lábosban elkezdjük főzni, csakúgy, mint a pudingot. Mikor már szép sűrű állaga van el is készült, de érdemes végig keverni, mert hajlamos csomósodni. Mikor levettük a tűzről belekeverhetjük a vajat és a porcukrot. Hagyjuk teljesen kihűlni!

Mikor minden elkészült és kihűlt akkor egymásra rétegezzük a lapokat és a grízt. A tetején lévő üresen maradt lapra pedig étcsokoládés bevonót simítunk. Én ha csak lehet mindig a Dr. Oetker-féle tasakos tortabevonót használom, mivel csak egy lábas forró vízbe kell állítani zacskóstul és kész is. Amint felmelegedett csak levágom a tasak szélét és kiöntöm a folyékony és egyébként jó minőségű és finom csokit. Aki a hagyományos tortabevonó táblás csokit használja az pedig a mikróban kis olajjal, vagy még jobb ha kókuszzsírral felolvasztja, összekeveri és máris szép fényes lesz. Ha esetleg nem lenne otthon egyik csoki sem, tudunk készíteni kakaóporból is bevonót. Ehhez főzzünk fel 2 ek kakaót, 100 g cukrot, 50 ml vizet és 40 g vajat, majd terítsük a sütemény tetejére.

Mint, ahogy az elején is írtam, ennél a süteménynél nélkülözhetetlen a dermedési idő. Így 6-8 órát, tehát egy éjszakát mindenképpen hűtőben, vagy legalábbis minél hűvösebb helyen kell töltenie, hogy a lapokat átpuhítsa a grízes krém, ugyanakkor pedig, hogy a gríz megkösse a krémet szilárdra. Az úgymond "csúnya" széleket, csak a dermedési idő után vágjuk le, és csak utána daraboljuk fel a süteményt, különben tönkretesszük a munkánkat és a lapok szétcsúsznak!

Kellemes ünnepekre hangolódó időszakot kívánok mindenkinek! Jó étvágyat!

Címkék: ünnep, süti