A diéta kúráról kendőzetlenül

Kísérleti nyúlnak álltam

122942064_2764920457112484_5878678103581396800_n_1.jpgNincs olyan nő a föld kerekén, akinek legalább ne fordult volna meg a fejében, hogy diétázni kellene. Rengetegen odáig is eljutottak, hogy neki is kezdtek egy-egy kimerítő több hetes, hónapos lemondó diétába. Azonban még mindig sokan vannak, akik fel akarják gyorsítani a folyamatot, mert nincs erejük, kitartásuk vagy idejük egy hosszabb terv végrehajtására, így ők a csoda diétákhoz, a diéta kúrákhoz fordulnak "segítségért". Rengeteget olvastam már ezekről az elképesztő szigorú étrendet megkövetelő, csodatévő koplalásokról, ami csak úgy, mint egy járvány terjed az egyik női portálról a másikra a neten. A kérdés csak az, hogy valójában mit teszünk magunkkal pár pillanatnyi siker reményében....

Nos én elhatároztam, hogy ha bár erős ellenérzéseim vannak az ilyen kúrákkal kapcsolatban hát kipróbálom, és kísérleti nyúlnak állok, hiszen nem lehet hitelesen beszámolni olyasmiről, amit nem próbált ki az ember! Azt le kell szögeznem az elején, hogy a normál női időszakos kétségbeesésen túl, hogy ha néha belenézek a tükörbe és nem vagyok teljesen felhőtlenül boldog-dolgot leszámítva, ami normális sajnos, nem szenvedek semmilyen étkezési zavarral összefüggő mentális betegségben. A magasságomhoz viszonyított testtömeg indexem is tökéletesen középértéket mutat, tehát se nem vagyok elhízva, sem nem vagyok vékony. 

Kiválasztottam azt a kúrát, amivel a környezetemben élők is szokták sokkolni magukat. Igen sokkolni, majd mindjárt meglátjátok miért... Így a választásom a 13 napos diéta kúrára, vagy dán/koppenhágai kúrára esett. Nos nézzük meg először, hogy mégis mit kínál nekünk ez a fogyókúra:

Segítségével kb. 8 kilogrammot lehet fogyni 13 nap alatt. A kúra garantáltan sikeres, de igen kemény.

A diéta lényege abban áll, hogy megváltoztatja az anyagcsere-folyamatokat, aminek az az eredménye, hogy a 13. nap után normálisan lehet étkezni anélkül, hogy a rákövetkező két évben visszaszednénk a leadott kilókat. 

A magas vérnyomást is előnyösen befolyásolja, ezért akinek ilyen jellegű panasza van, ellenőriztesse újra vérnyomását a kúra végén.

A kúrát pontosan be kell tartani, és ideje alatt ne fogyasszunk szeszes italt!

A kúrát csak fél év után szabad megismételni, és ha meg is szakítottuk, se kezdjük újra fél éven belül!

Ha megéhezik a kúra alatt, csak vizet ihat. A receptben megadott kávé nem cserélhető fel teával, valamint a kockacukrot sem az italban kell elkeverni, hanem utána megenni.

Ha nincs külön jelölve, a salátát csak olaj és citrom nélkül, az ételeket pedig (a tojást és a paradicsomot is beleértve) fűszer nélkül kell fogyasztani. Sózni lehet.

A pirított kenyérből az előszeletelt ajánlott.

A kúrának igen szigorú szabályai vannak. Ezeket be kell tartani, különben a kívánt fogyás nem jön létre, az anyagcsere-folyamatok nem változnak meg. A fogyás mértéke súlyfeleslegfüggő, akinek több a túlsúlya, az többet ad le, akinek csak kevés fölöslege van, az kevesebbet fog fogyni.

 

Nos ezek lennének az utasítások és akkor nézzük is meg a kimerítő menüt:

1. nap
Reggeli: 1 csésze feketekávé, 1 db kockacukor
Ebéd: 2 kemény tojás
Vacsora: 1 nagy szelet marhahús (250 gramm), olajjal (pl. extraszűz olívaolaj, vagy egyéb hidegen préselt olajok) és citrommal ízesítve

2. nap
Reggeli: 1 csésze feketekávé, 1 db kockacukor
Ebéd: 1 nagy szelet sovány sonka (8-10 db előszeletelt), 1 bögre natúr joghurt
Vacsora: 1 nagy szelet marhahús (250 gramm), olajjal és citrommal ízesítve

3. nap
Reggeli: 1 csésze feketekávé, 1 db kockacukor
Ebéd: 2 kemény tojás, 1 nagy szelet sovány sonka (8-10 db előszeletelt), saláta (vegyes saláta is lehet, de natúran kell elkészíteni)
Vacsora: főtt zeller, 1 db paradicsom, 1 db gyümölcs

4. nap
Reggeli: 1 csésze feketekávé, 1db kockacukor, 1 vékony szelet pirítós (üresen)
Ebéd: 1 liter juice (lehet vegyes is, pl. kiváló zsírégető az ananász), 1 bögre natúr joghurt
Vacsora: 1 kemény tojás, 1 reszelt répa, 1 kis adag túró

5. nap
Reggeli: 1 nagy répa reszelve, citrommal ízesítve
Ebéd: 1 nagy szelet főtt tonhal citrommal és kiskanálnyi zsírszegény vajjal ízesítve
Vacsora: 1 nagy szelet marhahús (250 gramm), olajjal és citrommal ízesítve

6. nap
Reggeli: 1 csésze feketekávé, 1 db kockacukor, 1 vékony szelet pirítós (üresen)
Ebéd: 2 kemény tojás, 1 db reszelt sárgarépa
Vacsora: grillcsirke (bőr nélkül), olajjal és citrommal ízesítve (A grillcsirke készen vásárolt is lehet, ha lehúzzuk a bőrét, és annyit együnk, amennyi jól esik.)

7. nap
Reggeli: 1 csésze üres tea
Ebéd: semmi!
Vacsora: grillezett bárányhússzelet (250 gramm, ha nincs bárányhús, helyettesíthetjük marhahússal), friss gyümölcssaláta többféle gyümölcsből

8. nap
Reggeli: 1 csésze feketekávé, 1 db kockacukor, 1 vékony szelet pirítós (üresen)
Ebéd: 2 kemény tojás, 1 nagy szelet sovány sonka (8-10 db előszeletelt), saláta (natúr)
Vacsora: főtt zeller, 1 db paradicsom, 1 db gyümölcs

9. nap
Reggeli: 1 csésze feketekávé, 1 db kockacukor
Ebéd: 1 nagy szelet sovány sonka (8-10 előszeletelt), 1 bögre natúr joghurt
Vacsora: 1 nagy szelet marhahús (250 gramm), olajjal és citrommal ízesítve; 1 gyümölcs

10. nap
Reggeli: 1 csésze feketekávé, 1 db kockacukor, 1 vékony szelet pirítós (üresen)
Ebéd: 2 kemény tojás, 1 nagy szelet sovány sonka (8-10 db előszeletelt), saláta (natúr)
Vacsora: főtt zeller, 1 db paradicsom, 1 db gyümölcs

11. nap
Reggeli: 1 csésze feketekávé, 1 db kockacukor, 1 vékony szelet pirítós (üresen)
Ebéd: 1 liter juice, 1 bögre natúr joghurt
Vacsora: 1 kemény tojás, 1 reszelt répa, 1 kis adag túró

12. nap
Reggeli: 1 nagy répa lereszelve, citrommal ízesítve
Ebéd: 1 nagy szelet főtt tonhal, citrommal és kiskanálnyi zsírszegény vajjal ízesítve
Vacsora: 1 nagy szelet marhahús (250 gramm), saláta (natúr), főtt zeller

13. nap
Reggeli: 1 csésze feketekávé, 1 db kockacukor, 1 vékony szelet pirítós (üresen)
Ebéd: 2 db kemény tojás, 1 db reszelt sárgarépa
Vacsora: grillcsirke (bőr nélkül), olajjal és citrommal ízesítve

Mint látjuk nem éppen egy lakoma, de egy diéta kúrát nem is annak szánnak. Eléggé kétségesnek véltem ennek a menüsornak a valódi tápanyag értékét, hiába mondják nekem azt, hogy ez egy állati fehérjére építő diéta... az, hogy szinte egész napos éhezés után éjszakára egyek meg egy nagy darab, üres, marhahúst magában az végképp borzasztónak hangzik. Na de belevágtam a dologba.

Egészen a 6. nap végéig bírtam, ekkor meg kellett szakítanom ugyanis annyira elgyengültem, hogy nem mertem folytatni, főleg nem belevágni a 7. napra ajánlott egész napos éhezésbe, majd vacsorára újra egy nagy adag marhahúsba - igaz itt mát legalább gyümölcsöt lehetett volna hozzá enni.

Teljesült-e a beígért hatás? Természetesen, ha koplalsz, akkor fogyni fogsz, így ez alatt a hét alatt én is leadtam 3 kilót, ami meg is látszik rajtam. Nyilván ha folytatom a kúrát, akkor a 2. hét végére még több is lement volna. Azonban itt jön az a rész, amiről egyik lelkendező leírás, bátor kipróbáló nem tesz említést: hogy mi történik veled a kúra alatt, és valójában mi történik a testeddel, mitől veszíted el ezeket a kilókat, valamint, hogy mennyire lesz tartós a végeredmény!

A valóságban viszont komoly fizikai tüneteket produkáltam, és az éhség volt még a legelhanyagolhatóbb köztük. A vérnyomásom, vércukor szintem elképesztő alacsonyan volt, annyira kába voltam, hogy nem tudtam felülni se, nemhogy vezetni, vagy járkálni folyamatos szédülés és elsötétedő foltok nélkül, a tagjaim zsibogtak, a szívem vadul vert, hogy elegendő vért tudjon pumpálni mindenhová, az arcom égett, és akkor erre jött a gyomorégés, és gyomorgörcs, hogy a depressziót, ingerültséget, aluszékonyságot és természetesen a társamul szegődött folyamatos éhséget ne is említsem. És mindezt 6 nap alatt !!!!

A helyzet az, hogy hiába kutakodtam sehol nem találtam egy orvost, egy dietetikust, egy bárkit, aki a híres neves kúra feltalálójaként szerepelne, mindenhol az egymástól átvett mantrákat sorolják fel, amit én is összefoglaltam az elején. Természetesen, vannak, akik tovább gondolták ezt és átalakították csirkére vagy bármi másra, de az alapja mindnek ugyanaz a forrás nélküli ismeretlen kútfő. A legborzasztóbb pedig, hogy a sok női portál után átvették az egészségtudatos életmóddal foglalkozó hitelesnek számító (bár én kétlem, hogy valójában hozzáértő) oldalak is, amit viszont már készpénznek vesznek, ha ott olvasnak.

Kezdjük ott, hogy eleve napi 3 étkezést ír elő, a nemzetközileg is elfogadott 5 helyett, ráadásul ebből a reggeli nem is tekinthető étkezésnek, hiszen csak kávét iszol, ráadásul cukorral, ami nem éppen egy diétába ilyen formán beilleszthető élvezeti cikk. Az ebéd ugyanerre a kaptafára ment, szinte semmi kalória. Aztán az éhező szervezetnek éjszakára kell megemésztenie negyed kiló húst, ráadásul marhahúst, ami vörös hús révén egy nehéz étel, és aki nincs szokva hozzá, mint én sem annak ez komoly kihívást jelent. Ettől jelentkezik az iszonyatos gyomorégés, majd mivel többször egymás után ez a vacsora a végére már gyomorgörcs...

Ami pedig a legelkeserítőbb a dologban, hogy még értelme sincs az egésznek, mert a leadott kilók mind hamisak... Valóban nem vízhajtó ez a diéta, (sőt már bocsánat, de hashajtó sem, mivel szinte alig viszünk be egy kis rostot, így bizony elég kellemetlen élményekre számíthatunk ezen a fronton is, mivel a rendszer jobb szó híján teljesen bedugul...) Viszont a szervezetünk koplaló üzemmódba kapcsol át, ami azt jelenti, hogy nem a zsírtól szabadul meg elsősorban, mivel a koplalás során nyilván azt óvja legtovább, hanem az izmoktól... Így bár látványosan fogyunk mégsem érünk el egy egészséges hatást... Tehát, ha elkezdünk ezután, ahogy a leírás ajánlja "normálisan" étkezni, pluszban a hosszú éhezés után pár plusz dolgot is bevinni, olyan gyorsan fogunk még többet magunkra szedni, mint előtte, hogy oda se merünk majd nézni...

A diéta bár azt hirdeti, hogy megváltoztatja az anyagcserét és ezáltal mintegy átállítod magad, mint egy futóművet, azonban ez nem lehetséges. Viszont a szervezetedben kész káoszt okoz, sőt egy masszív jojo-effektus melegágya is.  Hiszen nyugodtan számoljunk utána, hogy egy egészséges felnőtt nőnek 1500-2000 napi bevitt kalóriára van szüksége. Ehhez képest a kúra a legjobb napokon is 900-at vitt be, de inkább a 4-500 körül mozgott. Ez vitán felül áll, hogy a koplalás fázisába tartozik.

A legsúlyosabb tünet azonban a már fent is említett szénhidrát-sokk: ingerültség, fáradtság, koncentrációs nehézségek, szédülés, fejfájás, aluszékonyság, illetve betegségekre való fogékonyság az immunrendszer gyengülése. Az alacsony fehérjebevitel miatt az izomzat gyengülni fog, mérete csökken.Nagyon alacsony az étrend rosttartalma is, ezért bátran lehet székrekedésre számítani.

És ekkor jön a legnagyobb baj, azt hisszük, hogy elrontottuk, képtelenek vagyunk fogyni, kudarcot vallottunk, jaj rossz a genetikánk... Magunkat ostorozzuk, pedig a hiba nem bennünk van! Egyszerűen nem nyerhetünk egy ilyen drasztikus, eleve hibás elgondolás mellett... Az alábbi linken el tudjátok ti is olvasni, hogy mik a koplalás tünetei: (persze van másik száz meg száz oldal, könyv, szakleírás, tanulmány, ami ezt alátámasztja, nyugodtan kutass a témában, mert megéri)

https://www.fogyas.info/koplalas-veszelye-kovetkezmenye_ehezo-uzemmod_lelassult-anyagcsere.php  

Egyszóval borzalmas károkat okoz egy-egy ilyen "csak 13 nap a mennyországig" jellegű félrevezetés. Nők tömegei fordulnak hozzá, pedig nem lenne szabad, és ezt ellenőrizetlenül és kontrollálatlanul osztja tovább a sok buta kattintásvadász-oldal, mi nők meg a média által ránk nyomott "dagadt, akin a mellén kívül máshol is van hupli" -depresszió miatt ráharapunk ezekre.

A végső rossz pedig, ha el akarom kerülni ezeket az utólagos nem kívánt mellékhatásokat, akkor csak fokozatosan állhatok vissza a normál táplálkozásra, tehát hétről hétre egyre megengedőbb diétát kell folytatnom ahhoz, hogy ne lengjek ki most a másik oldalra és sokkoljam a szervezetem most a túl sok étellel, amit elkezd, mint a megveszekedett mókus raktározni... Arról nem is beszélve, hogy beszűkült a gyomrom, úgyhogy nem is tudnék egy normál adag ételt csak úgy megenni... (Ha gondoljátok, akkor majd erről is beszámolhatok, mivel a gyógyulás egy ilyen sokk után mindig hosszabb ideig tart, mint maga a baj okozása - csakúgy, mint hízni sokkal könnyebb, mint utána leadni)

Én a tudatos táplálkozásban és egészséges testmozgásban hiszek. A mellett, hogy odafigyelek arra, hogy mit eszem, tehát sok zöldséget, de ugyanakkor húst és halat is, figyelek arra, hogy a testem mit kíván! Ha épp egy tortát, akkor azt, ha ugyan előttem van a torta, de megveszek egy hamburgerért akkor azt, ha egy hétig csak répát ennék akkor azt. A szervezetünk, ha odafigyelünk rá akkor tudja, hogy mit szeretne, és mi csak megtámogatjuk azzal, hogy nem társadalmi nyomásra eszünk salátát ebédre, hanem mert szeretjük, és bátran olyan összetevőket rakunk bele, amitől izgalmas lesz! Hogy tudunk nemet mondani a 3. szelet tortára, mert egyszerűen nem kívánjuk és mert nem akarjuk azt hallgatni, hogy jaj már megint fogyózol, pedig nem... Ugyanakkor bűntudat nélkül fogyaszd el akkor, mikor senki más nem kér, csak te, mivel kívánod és nem leszel tőle semmivel sem kevesebb és nem feszengsz rajta, hogy majd azt gondolják "jaj a dagadt már megint eszik".... Lányok, nők, anyák és nagymamák: SENKI NEM GONDOLJA EZT CSAK TI A FEJETEKBEN!

Nagyon remélem, hogy ezután ha nekem nem is feltétlenül adtok hitelt, de utána néztek egy-egy ilyen őrült diétának és nem kezdtek bele. Az egyetlen út a változás felé nem a diétákban, hanem bennetek lakik, hogy képesek vagytok-e az egész életmódotokat megváltoztatni. Valóban ez egy hosszú, lassú és sokszor nehéz, de még mindig könnyebb és tartósabb folyamat, mint amit ezek a kontárok ajánlani tudnak...

(Instagram oldalamon tudjátok követni a helyrehozásom útját, ha van kedvetek: @zamatmero)

Címkék: rolam, Fitt