Növényi tejek - Pro helyett kontra

Az elmúlt időszakban a növényi tejek egyre népszerűbbek, ha lehet mondani egész növényi tej mánia alakult ki. A kérdés csak az, hogy ez egy jogos rajongás, vagy csupán egy felkapott média csemege. Természetesen vannak előnyei is, azonban a hátrányairól nagy bölcsen hallgatnak. Az, hogy növényi alternatívát választunk az úgymond normál tej helyett sok megfontolásból történhet: tejallergia, laktóz intolerancia, állat- és környezet védelmi megfontolások, vagy csak egyszerűen jobb az íze. A boltokban egyre többfélével találkozunk, és a vásárlási mutatók is szinte megduplázódnak évről évre.

70177379_498741760686497_38561164454568.jpgAzok, akik a fenti okok miatt nem fogyasztanak vagy fogyaszthatnak tejterméket, azoknak ez egy remek alternatíva a tej pótlására, mind ízesítőnek, mind süteményekbe/ételekbe hozzávalóként. Ezek a növényi alternatívák lehetnek többfélék: mandula, rizs, kókusz, szója, pisztácia, zab... És mostmár számtalan gyártó egyre szélesebb spektrumu bázisából tudunk a legegyszerűbb boltokan is vásárolni.

Azonban van egy súlyos hiányosságuk: nem képesek pótolni, azokat a mikrotápanyagokat, amik egy egyszerű tehéntejben megvannak. A legtöbb termék nagy része csupán víz, pl. a legutóbb vett mandula tejben csupán 1% mandula volt... Átlagosan 2-3%-nál több nem szokott bennük lenni. Ha tehát ezt használjuk az étrendünkben, akkor rendeteg fontos tápanyagot nem viszünk be a szervezetünkbe, így azt kockáztatjuk, hogy ezekből hiány lép fel.

A tehéntej, és az ebből készült termékek fontos tápanyagokkal szolgálnak a szervezetnek, ugyanis a mindig emlegetett kálcium mellett, B-vitamin és jód is található benne. A kálcium fontos az egészséges fogak, csontok és izomzat szempontjából. A B-vitamin az idegrendszer, az immunrendszer és a tápanyag beépülés számára nélkülözhetetlen, míg a jód a megfelelő pajzsmirigy működésben segít, tehát szükséges az anyagcseréhez, a növekedéshez és a csecsemők agyának fejlődéséhez a terhesség és a csecsemőkor alatt. Talán meglepő lehet, hogy a tej a jód forrásai is lehet, pedig nélkülözhetetlen a szervezetnek. Egyre több és több pajzsmirigy-beteg lány és nő kerül ki a társadalomból különböző zavarokkal - én is közéjük tartozom, már hosszú évek óta....

Éppen azért, mert a növényi italokban nem találhatóak meg ezek a fontos elemek a gyártók különböző úgynevezett dúsításokat alkalmaznak. Így utólag, külön adnak hozzá belátásuk szerint különböző további anyagokat. Ezek pedig egyáltalán nem biztos, hogy egy átlagos tej tápértékének, vagy összetételének felelnek meg, továbbá pl. a jód hozzááadására nem igazán fordítanak hangsúlyt. Amennyiben, nekünk mindenképpen a növényi tejitalok kellenek és azt akarjuk beépíteni az étrendünkbe, akkor mindenképp figyeljünk oda arra, hogy ne csak a kálcium, hanem a B-vitamin és a jód is szerepeljen a hozzáadott tételek listáján - nem lesz könnyű feladatunk.

A helyzet az, hogy nem nagyon van semmilyen szabvány, amit be kell tartani egy-egy ilyen növényi tej forgalmazásánál. Tehát a gyártó azt és úgy tölt a dobozokba, amit csak szeretne. Nincsenek egységes elvárások, minimum követelések. Nagyon fontos lenne, hogy erre a gyártók odafigyeljenek, mert komoly hiány léphet fel az előbb is felsorolt mikrotápanyagokból, annak a szervezetében, akik csupán ezt fogyasztják. Arról nem is beszélve, hogy milyen valós veszélyeket rejt ennek a fogyasztása gyerekeknek!  Az pedig ezek mellett már végképp meg sem lep senkit, hogy a legtöbb ilyen italban nagyon sok cukor van, így tudtunkon kívül viszünk be regeteg cukrot a szervezetünkbe!

Ha mindenképp növényi tejet szeretnénk fogyasztani, akkor inkább készítsünk otthon, mivel sokkal olcsóbb is, és így tudjuk is biztosan, hogy mi van benne!  A legkedveltebb mandulatejből indulunk ki:

Egy csésze mandulát, kb. 200 g-ot éjszakára vízbe áztatunk. Majd öntsük le róla a vizet és húzzuk le a barna külső héjját. Tegyük az egészet egy turmixba 4 csésze vízzel és pörgessük át. Ezután egy konyharuhán át öntsük a kész keveréket egy tálba. A konyharuhával felfogjuk a pépes részeket. Ezt kinyomkodás után félre tudjuk rakni, ugyanis, ha kiszárítjuk, majd porítjuk akkor kész is a mandula lisztünk házilag. Ezután a mandula tejet öntsük egy csírátlanított, légmentesen záródó palackba és tegyük be a hűtőbe a kész mandulatejet. 3-4 napig simán kibírja. Ne lepődjünk meg, ha leülepedik, csak rázzuk fel és már iható is!

Ezt a receptet bármilyen diótejnél használhatjuk, egyedül az áztatási időben térnek el egymástól:

8-12 óra: mandula

8 óra: mogyoró (török, földi), makadámia dió, fenyőmag

4-6 óra: pekán dió

4 óra: dió

2 óra: kesudió

Nem szükséges áztatni: pisztácia, brazil dió

Címkék: vega, rolam, Fitt