Madeleine
Sok Madeleine receptet láttam már, pici eltérés volt mind között, de a lényeg, a metódus mindben ugyanaz volt. Ezek az apró kis ékszerhez hasonlatos kagylók a francia királyi udvarból származnak, és a délutáni tea mellé egyszerűen tökéletesek.
Hozzávalók:
x 120 g vaj / margarin
x 3 tojás
x 90 g cukor
x 90 g liszt
x csipet só
x 1 tk sütőpor
x 1 citrom reszelt héja és leve
x 90 g őrölt mandula
x 1 tk vanílila esszencia
A vajat mikróban 1.15 perc alatt 800W megolvasztjuk, majd békén hagyjuk picit kihűlni.
Addig összekeverjük a lisztet, a sót, a sütőport, a citrom héjjat és a mandulát. Ezután mehet is bele a citrom leve, a vanílila és a külön tálban habosra vert tojás a cukorral. Ekkor adhatjuk hozzá a mikróból a vajat.
A tészta 20 percet kell, hogy pihenjen a hűtőben. Közben melegítsük elő a sütőt 210 fokra.
Ha nincs kifejezett Madeleine formánk, akkor bármilyen más forma megfelel, a lényeg. Ha nem szilikon a sütőformánk, mint nekem, akkor mindenképpen vajazzuk és lisztezzük ki őket, mielőt beleadagolnánk a lehűlt tésztát. A formákat, mint mindig most is 3/4-ig töltsük, mert a benne lévő sütőportól meg fpg nőni a térfogata. 10 perc alatt el is készül.