Zamat Mérő

Világit Magyarul!

Húsgolyók, paradicsomos-pesztós tésztával
Húsgolyók, paradicsomos-pesztós tésztával

120037322_1045375799245193_3960144317828761029_n.jpgEzúttal egy villám vacsora receptet osztok meg veletek. A tipikus "kirántom a hűtő ajtaját és mit találok, amit fél órán belül fel tudok falni" esetére! Annyi csalás van, amitől hamisok ezek a húsgombócok, hogy a boltban lehet kapni készre formázott és fűszerezett húsgombócokat, amit nekünk már csak ki kell sütni - ha van otthon darált hús a procedúra csupán 10 perccel hosszabb, mint esetemben. De a többi hozzávaló is pofon egyszerű!

Hozzávalók:

500g ...

Lekváros táska
Lekváros táska

119881575_362650051446339_1788199257797144142_n.jpgA mai világban egy hájas tészta kiejtése is rettenettel tölti el az embereket. Érkezik is a kérdés, hogy mitől hájas, csak nem háj van benne?! De... Az. És isteni. Ennek a szelídebb változata a zsírral készült élesztős tészta. Lehet, hogy nem elég reform és egészséges, de az egyik legeslegfinomabb tészta készül el belőle - legyen az édes vagy sós! Ezúttal egy sűrű gyümölcsös szósszal töltöttem meg a mennyei kis táskákat!

Hozzávalók:

600g liszt
...

Sárgaborsó krémleves
Sárgaborsó krémleves

119650708_553181992096216_8077610242378355925_n.jpgA sárgaborsó is egy olyan étel, amit gyerekkorunkban egy életre próbálnak velünk megutáltatni. Ha csak rágondolunk akkor a menzás félig főtlen, vagy éppen pépesre főtt főzelék jut eszünkbe, aminek a tetejére rácsapnak egy tocsogó, mócsingos debreceninek nevezett képződményt. Hát nem véletlen, hogy ezek után jó időre elmegy tőle az ember kedve is és ha csak látja, azt hiszi meg akarják vele mérgezni minimum. Pedig (mint egyébként minden) ha jól van ...

Fahéjas almás pite
Fahéjas almás pite

119101154_984434578674278_7542535962303011772_n.jpgEz a tökéletes nyár búcsúztató és egyben ősz váró sütemény számomra. Ezenkívül a klasszikus magyar konyha egyik alapdarabja, ami (persze más-más töltelékkel) mindenkinek megdobogtatja a szívét. Én mivel az almának van szezonja és a kertben halomra áll a leszedett és hasznosításra váró finomság, így a klasszik almás verzióját készítettem el.

 

Hozzávalók:

125g búzaliszt
125g fehér tönkölybúzaliszt (természetesen bármilyen liszt ...

Lazac - cékla kéregben
Lazac - cékla kéregben

A nagy kék-sárga lakberendező áruháznak köszönhetően a skandináv ízvilág is megjelent az emberek köztudatában, ám ennek megfelelő konyhát és éttermet találni már bonyolultabb. Sok étterem étlapján szerepelnek annak mondható fogások, és természetesen megbújva vannak skandináv tematikájú éttermek is, de valljuk be, hogy nem jellemző. Az ízvilágot azonban mindenki ismeri és fejből tudná sorolni mégis! 

118662426_1583346558509762_7226998669522180527_n.jpgOtthon elkészíteni pofon egyszerű őket. Én most ...

Füstbe ment terv
Füstbe ment terv

Most egy balul sikerült receptet hozok nektek csak, hogy lássátok még, aki rendszeresen főz, sőt többször is készítette már ugyanazt is tud óriásit bakizni, aminek sírva megevős lesz a vége. 

118540774_588938955102208_3088664308122130200_n.jpgSzeretem az ázsiai konyhát, így már számtalanszor készítettem pulyka felsőcomb filéből ázsiai ízesítésű pácban vacsorát. Nagyon kedvelem, mert gyors és egyszerű, valamint nincs vele sok munka. Ez volt legalábbis az elképzelés!

Szokásomhoz híven egy kis ...

Diós habos kosárkák
Diós habos kosárkák

118574894_1858484647623993_390728794767201762_n.jpgEz egy olyan sütemény, ami a nagymamák jól bevált receptjét juttatja eszünkbe, ezáltal felbecsülhetetlen! Egy könnyű és gyors omlós tészta és egy még könnyebb és gyorsabb töltelék!

Hozzávalók:

135g vaj
135g liszt
4 tojás
135g dió (esetleg más csonthéjas, amit szeretünk)
135g cukor
1 ek vaníliás cukor

Elkészítés:

Összeállítjuk az omlós tésztát. Ehhez összekeverjük a tojások sárgáját a vajjal és a lisztel. Gyúrjuk egy picit, nem kell ...

Csirkecomb, indiai csavarral
Csirkecomb, indiai csavarral

118597302_2790926987895150_7830271882322784925_n.jpgAz indiai konyha egy olyan különlegesség hazánkban, amit csak kevés helyen lehet megkóstolni, ám annál izgalmasabb. Mivel nem jön velünk szemben minden sarkon, mint pl. egy pizzaszelet, hamburger vagy kínai kaja..., ezért érdemes otthon próbálkozni az ízvilág megteremtésével. Természetesen ugyanazt a hatást nehéz elérni, mint egy autentikus indiai étteremben, de próbálkozni mindenképpen érdemes! 

Az indiai konyhából, ami itthon is könnyen elérhető az ...

Mennyei sertés burger
Mennyei sertés burger

118473815_935498326936719_4109426198117149000_n.jpgAz előző recepthez képest ez a hamburger variáció egy kicsit melósabb, de mindenképp megéri a végeredményt! Alapkoncepciója, hogy mit találtam hozzá a hűtőben éppen.

Hozzávalók:

500g darált hús (ez esetben sertést használtam)
4 szem burgonya
Szeletelt bacon
Sajt
Hamburger zsömle (most sajnos nem volt otthon mást, mint a standard zacskós hambi zsömle, igen a fűrészpor ízű, azonban megpirítva nem olyan borzasztó, mint nyersen - a bolt pedig messze van :D )

...

A tökéletes hamburgerem
A tökéletes hamburgerem

118040481_224629772231214_651875137450047994_n.jpgA hamburger egy igazi, úgynevezett komfort fúd! Nekem abszolút kedvencem, és képes lennék minden nap megenni egyet. Sokáig csak a mirelit húspogácsát és a mekis hambucit ismertük, azonban pár évvel ezelőtt betört a piacra a kézműves hamburgerek új nemzedéke! Ha lehet valamiért hálát adni, akkor ezért mindenképp! Azóta a legváltozatosabb helyeken lehet velük találkozni, és kifogyhatatlan alapanyagokból - vegán, halas, csirkés, fittness! Ekkor alakult ki bennem ...